(DENARNI KVIZ) Ko vas finančno znanje popelje vse do Bruslja! (DENARNI KVIZ) Ko vas finančno znanje popelje vse do Bruslja! Velikokrat pišemo, da je finančna pismenost najboljša zaščita pred pastmi, ki dnevno prežijo na nas. Evropski denarni kviz pa je ena izmed priložnosti, da med svoje znanje »dotočite« še nekaj finančnega znanja. Preverili smo podrobnosti!
(Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo (Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo Na vsake toliko časa se splača obnoviti osnove osebnih financ. Povzemamo nekaj glavnih ugotovitev, ki so jih predavatelji predali 71 mladim na zimski finančni šoli med počitnicami v Ljubljani in Mariboru.
Osnovnošolec, srednješolec, študent. Za vas smo poiskali najugodnejšo banko v letu 2018! Osnovnošolec, srednješolec, študent. Za vas smo poiskali najugodnejšo banko v letu 2018! Mladim prvo banko najpogosteje izberejo starši, velikokrat, ko so še otroci. Pri tej izbiri največkrat ostanejo, tudi če je ponudba pri drugi banki ugodnejša. Pa je to pametno za denarnico? Ni. Zato smo se med 15 bankami odločili poiskati najugodnejšo za osnovnošolce, srednješolce in študente!
Reportaža s 3. poletne finančne šole: Mami, oči, to sem se naučil v štirih dneh o financah   Reportaža s 3. poletne finančne šole: Mami, oči, to sem se naučil v štirih dneh o financah   Na enem mestu smo združili, kaj vse so se mladi naučili na 3. poletni finančni šoli. Letos jo je obiskalo 25 mladih, starih od 11 do 18 let. Obiskali smo banko, družbo za upravljanje, ljubljansko borzo, ekonomsko fakulteto in študentski servis. Spoznali smo tudi življenje komedijanta Saša Stareta, milijonarja Damiana Merlaka, glasbenika Primoža in Boštjana iz Siddharte ter zvezdo na Instagramu Gajo Prestor. Kaj vse se je dogajalo, smo spremljali prek www.financna-sola.si.   
To so najstniki z več 10 tisoč sledilci To so najstniki z več 10 tisoč sledilci Tristan - krompirček, Gaja, Žan in Nejc imajo po več 10 tisoč sledilcev na družbenih omrežjih. Kako so si odprli vrata do kariere na spletu in ali s tem že kaj služijo?
To so državni prvaki iz finančne pismenosti. Bravo! To so državni prvaki iz finančne pismenosti. Bravo! Na 4. državnem tekmovanju iz finančne pismenosti za mlade, ki se o osebnih financah učijo v okviru projekta Mladi in denar, se je pomerilo 66 dijakov in učencev s 23 šol. Prvaki so Nino Sajič z OŠ Koseze, Gregor Lončar z Ekonomske šole Celje in Vita Volgemut z II. gimnazija Maribor. Naj učitelji pa so Lorieta Pečoler z OŠ Koseze, Metka Bombek z Ekonomske šole Celje in Jerneja Kučina z Gimnazije Jesenice. Čestitamo!
Mladi poleti zaslužijo tudi po več tisoč evrov. Kako do dela? Mladi poleti zaslužijo tudi po več tisoč evrov. Kako do dela? Dvaindvajsetletna Ajda je s počitniškim delom v wellness centru skupno zaslužila približno 2.300 evrov, Anja v ZDA več kot tri tisočake, Ana pa od 200 do 500 evrov na mesec. Kakšno delo si je pametno izbrati in s katerim lahko zaslužite največ?

(V ŽIVO iz MILANA): Premislite, preden odprete denarnico v središču!

Nam je povedalo 10 dijakov in dijakinj, ki jih spremljamo na delovni praksi v Milanu. Cene na obrobju so lahko tudi 2-krat nižje.

Začetek življenja v novem kraju je vedno vznemirljiv, za nekatere lahko tudi stresen. Zato malce pomoči v velikem mestu, kot je Milano, pride še kako prav. Koordinatorki italijanske agencije Evolvo, ki organizira delovno prakso v Milanu, so jih seznanile z vsemi podrobnostmi, med drugim so dijaki in dijakinje podpisali pogodbe in vse potrebne dokumente za delavno prakso, natančno pa jim je bila prestavljena tudi pot do delovnega mesta.

Obvezen račun

Koordinatorka Adriana jih je pospremila tudi do podzemne železnice in jih podučila, kako tam uporabljati vozovnico in kaj narediti v primeru, če le-ta zataji. Če se boste v prihodnosti odpravili v Milano, si je vredno zapomniti naslednji podatek. Na vsaki postaji so namreč informatorji, na katere se lahko obrnemo, v primeru težav z vozovnico. A pozor! Vedno je poleg vozovnice obvezno treba priložiti račun, s katerim lahko dokažemo, da je bila vozovnica plačana.

Sprehod po središču z zaprtimi denarnicami

Ker sta samo dva dijaka danes že odšla do svojega delovnega mesta, so se drugi odločili, da si ogledajo središče Milana - DUOMO. Ogledali so si stolnico, okoliške stavbe: vredno si je ogledati muzeji, galerije. A, ker Milano velja tudi za eno od prestolnic mode, je ogled izložb obvezna postojanka. Dijaki so si skrbno ogledovali cene in ugotovili, da so cene zelo visoke. Že ko so se pozanimali za ceno pice, so ugotovili, da je v središču vsaj dvakrat dražja kot na obrobju Milana. Zato v središču mesta niso zapravili niti centa.

Spremljajte nas! Naučimo se kaj novega in koristnega o osebnih financah!

www.mladi-denar.si/8864385/(V-ZIVO)-10-dijakov-na-delovni-praksi-v-MILANU

0
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.