(v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica (v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica Trboveljski dijaki, ki so tri tedne preživeli na delovni praksi na Portugalskem, so pred začetkom delovne prakse dobili vsak po 100 evrov žepnine. Že takoj so začeli načrtovati, kako bodo dobljeni znesek razporedili – za hrano, pijačo, oblačila, spominke ... Kakšno je njihovo končno »finančno poročilo«? Kako jim je šlo?
(v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? (v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? Že skoraj teden dni spremljamo sedem dijakov in dijakinj iz Trbovelj na delovni praksi na Portugalskem. Tokrat so si privoščili enodnevni izlet v glavno mesto – Lizbono! Kaj nam priporočajo? Kakšne so cene?
Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Samo v Evropski uniji vsako leto proizvedemo kar 58 milijonov ton plastike. Zgolj 40 odstotkov se je reciklira. »To je nesprejemljivo, želimo prispevati svoj delež in rešitve,« menita dijaka Gimnazije Vič Peter in Una, ki skupaj s svojimi sošolci izdelujeta aplikacijo za pravilno ločevanje odpadne embalaže in plastenko iz enotnih materialov.
(v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! (v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! Trboveljski dijaki Barbara, Laura, Ivana, Taja, Marko, Ina in Lucija, ki so se pri rednem pouku učili vodenja osebnih financ, so ta hip že trdno na portugalskih tleh. Tri tedne bodo daleč stran od doma v mestu Braga opravljali prakso. Bo njihova žepnina sploh »zdržala«? Kakšne (finančne) načrte imajo?
(galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti (galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti V sredo je na ljubljanski ekonomski fakulteti potekalo 5. državno tekmovanje iz finančne pismenosti za osnovne, srednje poklicne šole in gimnazije. Udeležilo se ga je 63 tekmovalcev.
(mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  (mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  Mladi, že odštevate dneve do brezskrbnih poletnih počitnic? Itak, vsi jih. A naj letošnje počitnice ne bodo samo za poležavanje, pohajkovanja in igranje igric. Meseca, ki prihajata, sta priložnost za nova znanja, izkušnje in zaslužek! Zaslužite lahko tudi 10 evrov in več na uro ... Pa ne pozabite, delo se vam šteje v pokojninsko dobo. Kako se pripraviti na svoj (prvi) pogovor za delo?
(Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo (Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo Na vsake toliko časa se splača obnoviti osnove osebnih financ. Povzemamo nekaj glavnih ugotovitev, ki so jih predavatelji predali 71 mladim finančni šoli za najstnike.

(V ŽIVO iz MILANA): Kaj, ko zakruli želodec?

Ko se odpravimo od doma, naš želodec kar malce »zajoče«, saj vemo, da naše mame kuhajo najbolje. Plus! Za fino kosilo je treba še plačati. Kako se je znašlo naših 10 dijakov v Milanu, da so si popestrili večerjo?

10 dijakov in dijakinj Gimnazije in ekonomske srednje šole Trbovlje že pridno delajo v Italiji, ko pa se vrnejo domov v hostel, v katerem bivajo, pa je prva misel seveda hrana. Dijaki so nam povedali, da imajo v hostlu tri obroke. »Zajtrk je samopostrežni: štručka, kruh, prepečenec, marmelade 3 vrst, med, čokoladni namaz, topljeni sir, kosmiči. Napitki pa voda, pomarančni sok, čaj, kava, mleko, kakav, vroča čokolada,« naštevajo. Kaj pa kosilo in večerja? »Za kosilo dobimo »lanch paket«: štručka s salamo, 0,5 l vode in sadež. Večerja pa je za Italijane glavni obrok. Mi imamo ketering postrežbo. Hrano dobimo zapakirano v plastične posodice, nato pa si to hrano pogrejemo v mikrovalovni pečici,« hitijo razlagati dijaki.

Ko hrana ne diši

Ta našteta hrana, ki jo dobijo v hostlu, pa ne ugaja vsem dijakom. Cene pa so bistveno višje kot v Sloveniji, so nam povedali. Dijaki so se skupaj s profesorico Romano Železnik znašli drugače. Najprej so primerjali cene okoliških trgovin, in ko so ugotovili, kje so cene najugodnejše, so pristopili do blagajne. »Zaželele smo si solate, zato smo najprej kupile posodo, v katerih si bodo pripravile solato,« so povedale dijakinje. »Potem pa smo razmišljale, da bo najceneje, če solato kupimo 'v glavi' in jo same pripravimo doma, kot pa, če kupimo že pripravljeno,« so razložile. Ni kaj, uporaben nasvet za čisto vse nas! Bravo, punce!

Spremljajte nas! Naučimo se kaj novega in koristnega o osebnih financah!

www.mladi-denar.si/8864385

www.mladi-denar.si/8864385

0
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.