Osnovnošolec, srednješolec, študent. Za vas smo poiskali najugodnejšo banko v letu 2018! Osnovnošolec, srednješolec, študent. Za vas smo poiskali najugodnejšo banko v letu 2018! Mladim prvo banko najpogosteje izberejo starši, velikokrat, ko so še otroci. Pri tej izbiri največkrat ostanejo, tudi če je ponudba pri drugi banki ugodnejša. Pa je to pametno za denarnico? Ni. Zato smo se med 15 bankami odločili poiskati najugodnejšo za osnovnošolce, srednješolce in študente!
Mami, igral bi klavir! Mi plačaš šolanje? Mami, igral bi klavir! Mi plačaš šolanje? Vsak četrti otrok se uči igrati klavir, vsak osmi pa kitaro ali violino. Bi bil rad vaš otrok med njimi? Glasbeno izobraževanje stane od 250 do celo 1.400 evrov na leto. Kako pa izbrati šolo?
Mini vodnik: kako študirati in tekmovati na ameriški univerzi? Mini vodnik: kako študirati in tekmovati na ameriški univerzi? Plavalna olimpijka Sara Isaković, košarkarski reprezentant Luka Vončina in nekdanji selektor moške odbojkarske reprezentance Luka Slabe so po srednji šoli odšli v ZDA, kjer so študij kombinirali z vrhunskim športom in svoje univerze zastopali na študentskih tekmovanjih. Kako torej na študij v tujino in ne bankrotirati?
Reportaža s 3. poletne finančne šole: Mami, oči, to sem se naučil v štirih dneh o financah   Reportaža s 3. poletne finančne šole: Mami, oči, to sem se naučil v štirih dneh o financah   Na enem mestu smo združili, kaj vse so se mladi naučili na 3. poletni finančni šoli. Letos jo je obiskalo 25 mladih, starih od 11 do 18 let. Obiskali smo banko, družbo za upravljanje, ljubljansko borzo, ekonomsko fakulteto in študentski servis. Spoznali smo tudi življenje komedijanta Saša Stareta, milijonarja Damiana Merlaka, glasbenika Primoža in Boštjana iz Siddharte ter zvezdo na Instagramu Gajo Prestor. Kaj vse se je dogajalo, smo spremljali prek www.financna-sola.si.   
To so najstniki z več 10 tisoč sledilci To so najstniki z več 10 tisoč sledilci Tristan - krompirček, Gaja, Žan in Nejc imajo po več 10 tisoč sledilcev na družbenih omrežjih. Kako so si odprli vrata do kariere na spletu in ali s tem že kaj služijo?
To so državni prvaki iz finančne pismenosti. Bravo! To so državni prvaki iz finančne pismenosti. Bravo! Na 4. državnem tekmovanju iz finančne pismenosti za mlade, ki se o osebnih financah učijo v okviru projekta Mladi in denar, se je pomerilo 66 dijakov in učencev s 23 šol. Prvaki so Nino Sajič z OŠ Koseze, Gregor Lončar z Ekonomske šole Celje in Vita Volgemut z II. gimnazija Maribor. Naj učitelji pa so Lorieta Pečoler z OŠ Koseze, Metka Bombek z Ekonomske šole Celje in Jerneja Kučina z Gimnazije Jesenice. Čestitamo!
Mladi poleti zaslužijo tudi po več tisoč evrov. Kako do dela? Mladi poleti zaslužijo tudi po več tisoč evrov. Kako do dela? Dvaindvajsetletna Ajda je s počitniškim delom v wellness centru skupno zaslužila približno 2.300 evrov, Anja v ZDA več kot tri tisočake, Ana pa od 200 do 500 evrov na mesec. Kakšno delo si je pametno izbrati in s katerim lahko zaslužite največ?

(V ŽIVO iz MILANA): Se splača na večerjo v središče Milana?

Tri dijakinje Rebeka, Mojca in Stella so za nas, ki se morebiti (še) kdaj odpravimo v Milano, čisto nehote naredile finančni »poizkus«.

Dijakinja Rebeka nam je povedala, da so se z dekleti kar precej uštele, ko so se odločile, da bodo večerjale v središču Milana v predelu Duomo. »Naročile nismo čisto nič posebnega. Le 3 coca cole in 2 diavola pizzi in odštele celih 50 evrov – kar seveda ni malo, če pomislimo, kaj vse si lahko s tem denarjem privoščimo,« je poročala Rebeka. »Najbolj pa nas je presenetilo, da so za tri pogrinjke odštele 9 evrov.« Presenečene ob pogledu na račun, jim vseeno ni žal. »Mislimo, da si je treba v teh treh tednih, ko smo v Milanu, tudi nekaj privoščiti,« menijo.

Cenejša možnost

Ker bi bila takšna večerja vsak dan kar veliki finančni zalogaj za proračun dijakinj, so se odločile, da bodo poskusile še z večerjo izven središča Milana. »Naslednjič smo se odločile, da poiščemo kakšen manjši lokal v okolici našega hostla,« so pripovedovale. »Našle smo lokal, imenovan Sila, ki se nahaja nekje 500 metrov stran od hostla, kjer smo nastanjeni. Za 1 pizza meni (coca cola, pomfrit, pizza) je vsaka od nas odštela le 6 evrov.« Oziroma vsaka približno 10 evrov manj v primerjavi s prejšnjo restavracijo. »Res je, da je bila hrana zelo dobra in poceni, vendar definitivno odpade za vsak dan, saj takšna hrana ni zdrava,« so še pripomnile.

Če se odpravite v Milano in si vseeno ne želite zapraviti preveč za obrok, se raje odločite za restavracijo izven središča mesta, svetujejo dekleta.

Spremljajte nas! Naučimo se kaj novega in koristnega o osebnih financah!

www.mladi-denar.si/8864782

www.mladi-denar.si/8864764

www.mladi-denar.si/8864700

www.mladi-denar.si/8864699

www.mladi-denar.si/8864698

www.mladi-denar.si/8864640

www.mladi-denar.si/8864625

www.mladi-denar.si/8864605

www.mladi-denar.si/8864572

www.mladi-denar.si/8864569

www.mladi-denar.si/8864517

www.mladi-denar.si/8864495

www.mladi-denar.si/8864441

www.mladi-denar.si/8864417

www.mladi-denar.si/8864385

0
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.