(DENARNI KVIZ) Ko vas finančno znanje popelje vse do Bruslja! (DENARNI KVIZ) Ko vas finančno znanje popelje vse do Bruslja! Velikokrat pišemo, da je finančna pismenost najboljša zaščita pred pastmi, ki dnevno prežijo na nas. Evropski denarni kviz pa je ena izmed priložnosti, da med svoje znanje »dotočite« še nekaj finančnega znanja. Preverili smo podrobnosti!
(Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo (Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo Na vsake toliko časa se splača obnoviti osnove osebnih financ. Povzemamo nekaj glavnih ugotovitev, ki so jih predavatelji predali 71 mladim na zimski finančni šoli med počitnicami v Ljubljani in Mariboru.
Osnovnošolec, srednješolec, študent. Za vas smo poiskali najugodnejšo banko v letu 2018! Osnovnošolec, srednješolec, študent. Za vas smo poiskali najugodnejšo banko v letu 2018! Mladim prvo banko najpogosteje izberejo starši, velikokrat, ko so še otroci. Pri tej izbiri največkrat ostanejo, tudi če je ponudba pri drugi banki ugodnejša. Pa je to pametno za denarnico? Ni. Zato smo se med 15 bankami odločili poiskati najugodnejšo za osnovnošolce, srednješolce in študente!
Reportaža s 3. poletne finančne šole: Mami, oči, to sem se naučil v štirih dneh o financah   Reportaža s 3. poletne finančne šole: Mami, oči, to sem se naučil v štirih dneh o financah   Na enem mestu smo združili, kaj vse so se mladi naučili na 3. poletni finančni šoli. Letos jo je obiskalo 25 mladih, starih od 11 do 18 let. Obiskali smo banko, družbo za upravljanje, ljubljansko borzo, ekonomsko fakulteto in študentski servis. Spoznali smo tudi življenje komedijanta Saša Stareta, milijonarja Damiana Merlaka, glasbenika Primoža in Boštjana iz Siddharte ter zvezdo na Instagramu Gajo Prestor. Kaj vse se je dogajalo, smo spremljali prek www.financna-sola.si.   
To so najstniki z več 10 tisoč sledilci To so najstniki z več 10 tisoč sledilci Tristan - krompirček, Gaja, Žan in Nejc imajo po več 10 tisoč sledilcev na družbenih omrežjih. Kako so si odprli vrata do kariere na spletu in ali s tem že kaj služijo?
To so državni prvaki iz finančne pismenosti. Bravo! To so državni prvaki iz finančne pismenosti. Bravo! Na 4. državnem tekmovanju iz finančne pismenosti za mlade, ki se o osebnih financah učijo v okviru projekta Mladi in denar, se je pomerilo 66 dijakov in učencev s 23 šol. Prvaki so Nino Sajič z OŠ Koseze, Gregor Lončar z Ekonomske šole Celje in Vita Volgemut z II. gimnazija Maribor. Naj učitelji pa so Lorieta Pečoler z OŠ Koseze, Metka Bombek z Ekonomske šole Celje in Jerneja Kučina z Gimnazije Jesenice. Čestitamo!
Mladi poleti zaslužijo tudi po več tisoč evrov. Kako do dela? Mladi poleti zaslužijo tudi po več tisoč evrov. Kako do dela? Dvaindvajsetletna Ajda je s počitniškim delom v wellness centru skupno zaslužila približno 2.300 evrov, Anja v ZDA več kot tri tisočake, Ana pa od 200 do 500 evrov na mesec. Kakšno delo si je pametno izbrati in s katerim lahko zaslužite največ?

(V ŽIVO iz MILANA): Fante navdušile aplikacije in kuponi, s katerimi so prihranili

avtor 01.03.2018  18:42  Dopolnjeno: 01.03.2018 18:54
Delovna praksa naših 10 dijakov se počasi, a vztrajno bliža koncu. Za vse nas, ki jih spremljamo že skoraj tri tedne, so vtise o velemestu. Kaj jih je navdušilo? Kaj presenetilo?

Doživetje, ko iz manjšega slovenskega kraja, prideš v velemesto, je nepredstavljivo. Zato ne preseneča dejstvo, da je bila največja novost za dijake prav vožnja z metrojem. Stella je denimo fascinirala ogromna množica ljudi, ki se vsakodnevno vozi po raznovrstnih opravkih, Matej pa je opazil predvsem spoštljivost potnikov do starejših ali mamic z otroki, kako hitro so jim potniki pripravljeni odstopiti sedež. Jaka je dodal, da mi je bilo zanimivo, koliko različnih narodnosti je opaziti vsepovsod po mestu. »Še najbolj pa to začutiš prav na metroju in se vprašaš, koliko pravih Italijanov v resnici živi v mestu,« je komentiral. In še zanimivost, ki so nam jo dijaki povedali, da na metroju le redko vidiš koga brez mobilnega telefona v rokah – starostne meje pri tem ni.

Kaj je navduševalo fante?

Fantje so bili navdušeni nad San Sirom in stadionom Giuseppe Meazza. Ervin pravi, da si sploh ni predstavljal, kako velik kompleks zgradb je to, kajti ogled tekem po TV ne pričara tega občutka veličine. Njemu in Salihu je bila všeč tudi trgovina znotraj kompleksa z velikimi panoramskimi okni in razgledom po notranjosti stadiona. Prav tu si je za spomin kupil obesek za ključe (za ne prav skromnih 7 evrov). Saliha je navdušil tudi muzej znanosti in tehnologije, in sicer predel, v katerem je bilo prikazano futuristično ustanavljanje kolonij na Marsu. Obisk Milana pa si bodo fantje zapomnili tudi po prihrankih v McDonaldsu, kjer so si s pomočjo aplikacije na mobilnih telefonih in kupončkov večkrat privoščili kakšen prigrizek za četrtino redne cene.

In kaj je navdušilo dekleta?

Dekleta so na prvo mesto postavila središče Milana, s stolnico Duomo in velikim nakupovalnim središčem Gallerio Vittorio Emanuele 2. Ta predel sta največkrat obiskali Rebeka in Mojca. Navdušeni sta namreč nad arhitekturo preteklih stoletij in modnimi trgovinami. Obe je presenetila tudi prijaznost ljudi, pozdravljanje ob vstopu v trgovino in takoj ponujena pomoč. Stella in Vanja pa sta omenili še pestrost ponudbe oz. večjo izbiro in precej višje cene kot v Sloveniji. Neža, Ano in Vanjo pa je najbolj očaral predel Cairoli s palačo Sforzesco.

Nič, predlagamo, da si predloge dijakov in dijakinj kar zapišete, saj bodo prišli še kako prav, ko se odpravite v Milano. ;)

Spremljajte nas! Naučimo se kaj novega in koristnega o osebnih financah!

www.mladi-denar.si/8864833

www.mladi-denar.si/8864782

www.mladi-denar.si/8864764

www.mladi-denar.si/8864700

www.mladi-denar.si/8864699

www.mladi-denar.si/8864698

www.mladi-denar.si/8864640

www.mladi-denar.si/8864625

www.mladi-denar.si/8864605

www.mladi-denar.si/8864572

www.mladi-denar.si/8864569

www.mladi-denar.si/8864517

www.mladi-denar.si/8864495

www.mladi-denar.si/8864441

www.mladi-denar.si/8864417

www.mladi-denar.si/8864385

0
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.