Kako iz hotela mama v samostojno življenje Kako iz hotela mama v samostojno življenje Hotel mama je praktičen, poceni in udoben, še zlasti, če mama in ata nista prav posebno sitna. več kot polovica mladih, starih od 25 do 29 let, še živi doma. devet mladih nam je razkrilo, kako gledajo na hotel mama in kdaj se nameravajo preseliti na svoje.
Je 10 dijakov opravilo »finančni test« v Milanu? Je 10 dijakov opravilo »finančni test« v Milanu? Vanja, Rebeka, Ana, Salih, Ervin, Matej, Jaka, Neža, Mojca, Stella so druga generacija dijakov, ki se je pri rednem pouku učila vodenja osebnih financ. tri tedne smo jih spremljali na delovni praksi v Milanu prek Facebookove strani mladi in denar, v reviji pa objavljamo povzetek. so daleč stran od doma brezglavo zapravljali žepnino?
(V ŽIVO iz MILANA):  9 od 10 dijakov uspešno upravljalo z žepnino (V ŽIVO iz MILANA): 9 od 10 dijakov uspešno upravljalo z žepnino Naših deset dijakov je v Milano na delovno prakso prišlo s teoretičnim znanjem o upravljanju z osebnimi financami. Kaj pa praksa? So prestali praktičen »test« s svojo žepnino?
Kako sva s fantom prvič skupaj najela stanovanje Kako sva s fantom prvič skupaj najela stanovanje Po koncu življenja v študentskih sobah in stanovanjih se za tiste »ta poparčkane« začne misija iskanja primernega stanovanja za skupno življenje – kako in kdaj se lotiti iskanja? Nama je uspelo stanovanje najeti v le 14 dneh. Omenjam pa tudi sedem zanimivih spoznanj o najemodajalcih.
Top 5 napak pri finančni vzgoji otrok Top 5 napak pri finančni vzgoji otrok Kmalu za tem, ko otroci prijokajo na svet, jih začnemo pripravljati na samostojnost. Ob tem pa velikokrat pozabimo na eno izmed pomembnejših življenjskih lekcij – kako ravnati z denarjem. Zbrali smo pet pogostih napak, ki jih starši naredijo pri finančni vzgoji otrok! Da bi vam bilo pri tem lažje, smo za vas – starše – pripravili 5 predavanj o finančni vzgoji otrok z vrhunskimi predavatelji. Začnemo že marca. za podrobnosti obiščite www.odrasli-denar.si/prijava/.
(V ŽIVO iz MILANA): [SPOZNAJTE DIJAKE]: Zakaj Neža in Salih nista najbolj zadovoljna z delom? (V ŽIVO iz MILANA): [SPOZNAJTE DIJAKE]: Zakaj Neža in Salih nista najbolj zadovoljna z delom? Dijaki si dela, ki ga opravljajo v sklopu delovne prakse, niso izbrali sami. Nekateri so »zadeli loterijo« in delajo, kar jim je všeč, drugi pa …
»Pod streho« 230 učiteljev finančnega opismenjevanja. Gremo naprej! »Pod streho« 230 učiteljev finančnega opismenjevanja. Gremo naprej! Entuziastične učitelje, ravnatelje, šole, ki želijo svojim dijakom, učencem pa tudi staršem ponuditi nekaj več, vabimo, da se nam pridružite pri širjenju finančnega znanja med mladimi v okviru projekta mladi in denar, v katerega je vključenih že 230 učiteljev iz 150 šol, projekt pa med drugim podpira tudi predsednik države Borut Pahor.

(V ŽIVO iz MILANA): 9 od 10 dijakov uspešno upravljalo z žepnino

avtor 02.03.2018  17:54  Dopolnjeno: 02.03.2018 18:28
Naših deset dijakov je v Milano na delovno prakso prišlo s teoretičnim znanjem o upravljanju z osebnimi financami. Kaj pa praksa? So prestali praktičen »test« s svojo žepnino?

Dijaki in dijakinje, ki smo jih budno spremljali cele 3 tedne, so zaključili z delovno prakso v Milanu. Njihovi kovčki so že pripravljeni za odhod v Slovenijo. A preden jim pomahamo v slovo, sledi še končen obračun!

Vsi dijaki so si najprej zastavili cilj: koliko želijo prihraniti in koliko si lahko privoščijo. Vsak je pripravil svoj finančni načrt in hkrati vodil evidenco s pomočjo aplikacije Moj budžet. Dijaki so shranjevali račune in izdatke sproti vnašali v evidenco. Po treh tednih so s pomočjo profesorice Aleksandre Jurman (njihove druge spremljevalke) sestavili poročilo.

Rezultat

9 dijakov je uspešno upravljalo s svojo žepnino, le enemu ni šlo čisto po načrtu. »Ponudba v Milanu je bila očitno preveč mamljiva,« je povedala profesorica Jurmanova. Dijakom je NLB, d. d., namenil po 100 evrov žepnine. V povprečju so prihranili okoli 40 evrov. »Menim, da so pokazali svojo iznajdljivost, kot recimo, da je dobro pojesti malico ali kosilo pred odhodom iz hostla, pred nakupom primerjati cene v središču mesta ali na obrobju, primerjati cene med posameznimi supermarketi in podobnimi izdelki, poiskati kupone ugodnosti, izkoristiti dnevne ali tedenske akcije,« je komentirala vedenje dijakov in dijakinj.

Ugotovitve

Dijaki so ugotovili, da je v mestu, kjer so mamljive trgovine na vsakem koraku, nujno potreba preudarnos. »Da ne nakupujemo brez glave, da se pred nakupom vprašamo, če stvar res poretbujemo in če jo, ali je morda v Sloveniji ne dobimo po ugodnejši ceni,« so povedali. Za kaj pa so porabili največ? Na prvem mestu je hrana, sledijo oblačila, spominki in kozmetika.

Nauk zgodbe za vse nas pa je: z iznajdljivostjo in preudarnostjo lahko precej prihranimo.

Spremljajte nas! Naučimo se kaj novega in koristnega o osebnih financah!

www.mladi-denar.si/8864861

www.mladi-denar.si/8864833

www.mladi-denar.si/8864782

www.mladi-denar.si/8864764

www.mladi-denar.si/8864700

www.mladi-denar.si/8864699

www.mladi-denar.si/8864698

www.mladi-denar.si/8864640

www.mladi-denar.si/8864625

www.mladi-denar.si/8864605

www.mladi-denar.si/8864572

www.mladi-denar.si/8864569

www.mladi-denar.si/8864517

www.mladi-denar.si/8864495

www.mladi-denar.si/8864441

www.mladi-denar.si/8864417

www.mladi-denar.si/8864385

0
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.