(finančna šola) Preverite, kaj bi najstniki naredili z 10 tisočaki (finančna šola) Preverite, kaj bi najstniki naredili z 10 tisočaki Ker odraslim primanjkuje zamisli, kam z denarjem, smo preverili, kaj bi z 10 tisočaki naredili najstniki.
(galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti (galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti V sredo je na ljubljanski ekonomski fakulteti potekalo 5. državno tekmovanje iz finančne pismenosti za osnovne, srednje poklicne šole in gimnazije. Udeležilo se ga je 63 tekmovalcev.
(mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  (mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  Mladi, že odštevate dneve do brezskrbnih poletnih počitnic? Itak, vsi jih. A naj letošnje počitnice ne bodo samo za poležavanje, pohajkovanja in igranje igric. Meseca, ki prihajata, sta priložnost za nova znanja, izkušnje in zaslužek! Zaslužite lahko tudi 10 evrov in več na uro ... Pa ne pozabite, delo se vam šteje v pokojninsko dobo. Kako se pripraviti na svoj (prvi) pogovor za delo?
Prvo mesto v denarnem kvizu osvojila Slovenija! Prvo mesto v denarnem kvizu osvojila Slovenija! Zmago sta si v Bruslju priborili najstnici Zala Kacafura Stanič in Sanja Feltrin iz Osnovne šole Dušana Muniha iz Mosta na Soči.
(mladi in denar) Na počitnicah do zastonj postelje ali celo hiše (mladi in denar) Na počitnicah do zastonj postelje ali celo hiše Sliši se sanjsko – potuješ po svetu in spiš zastonj. Včasih to sicer vključuje tudi kakšno protiuslugo, kot je čuvanje živali ali kar hiše. Poiskali smo nekaj brezplačnih možnosti potovanja, ki ne vključujejo spanja na tujem travniku ali pod mostom. Primerno tako za mlade kot bolj avanturistične družine.
(Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo (Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo Na vsake toliko časa se splača obnoviti osnove osebnih financ. Povzemamo nekaj glavnih ugotovitev, ki so jih predavatelji predali 71 mladim finančni šoli za najstnike.
Osnovnošolec, srednješolec, študent. Za vas smo poiskali najugodnejšo banko v letu 2018! Osnovnošolec, srednješolec, študent. Za vas smo poiskali najugodnejšo banko v letu 2018! Mladim prvo banko najpogosteje izberejo starši, velikokrat, ko so še otroci. Pri tej izbiri največkrat ostanejo, tudi če je ponudba pri drugi banki ugodnejša. Pa je to pametno za denarnico? Ni. Zato smo se med 15 bankami odločili poiskati najugodnejšo za osnovnošolce, srednješolce in študente!

(V ŽIVO iz MILANA): 9 od 10 dijakov uspešno upravljalo z žepnino

avtor 02.03.2018  17:54  Dopolnjeno: 02.03.2018 18:28
Naših deset dijakov je v Milano na delovno prakso prišlo s teoretičnim znanjem o upravljanju z osebnimi financami. Kaj pa praksa? So prestali praktičen »test« s svojo žepnino?

Dijaki in dijakinje, ki smo jih budno spremljali cele 3 tedne, so zaključili z delovno prakso v Milanu. Njihovi kovčki so že pripravljeni za odhod v Slovenijo. A preden jim pomahamo v slovo, sledi še končen obračun!

Vsi dijaki so si najprej zastavili cilj: koliko želijo prihraniti in koliko si lahko privoščijo. Vsak je pripravil svoj finančni načrt in hkrati vodil evidenco s pomočjo aplikacije Moj budžet. Dijaki so shranjevali račune in izdatke sproti vnašali v evidenco. Po treh tednih so s pomočjo profesorice Aleksandre Jurman (njihove druge spremljevalke) sestavili poročilo.

Rezultat

9 dijakov je uspešno upravljalo s svojo žepnino, le enemu ni šlo čisto po načrtu. »Ponudba v Milanu je bila očitno preveč mamljiva,« je povedala profesorica Jurmanova. Dijakom je NLB, d. d., namenil po 100 evrov žepnine. V povprečju so prihranili okoli 40 evrov. »Menim, da so pokazali svojo iznajdljivost, kot recimo, da je dobro pojesti malico ali kosilo pred odhodom iz hostla, pred nakupom primerjati cene v središču mesta ali na obrobju, primerjati cene med posameznimi supermarketi in podobnimi izdelki, poiskati kupone ugodnosti, izkoristiti dnevne ali tedenske akcije,« je komentirala vedenje dijakov in dijakinj.

Ugotovitve

Dijaki so ugotovili, da je v mestu, kjer so mamljive trgovine na vsakem koraku, nujno potreba preudarnos. »Da ne nakupujemo brez glave, da se pred nakupom vprašamo, če stvar res poretbujemo in če jo, ali je morda v Sloveniji ne dobimo po ugodnejši ceni,« so povedali. Za kaj pa so porabili največ? Na prvem mestu je hrana, sledijo oblačila, spominki in kozmetika.

Nauk zgodbe za vse nas pa je: z iznajdljivostjo in preudarnostjo lahko precej prihranimo.

Spremljajte nas! Naučimo se kaj novega in koristnega o osebnih financah!

www.mladi-denar.si/8864861

www.mladi-denar.si/8864833

www.mladi-denar.si/8864782

www.mladi-denar.si/8864764

www.mladi-denar.si/8864700

www.mladi-denar.si/8864699

www.mladi-denar.si/8864698

www.mladi-denar.si/8864640

www.mladi-denar.si/8864625

www.mladi-denar.si/8864605

www.mladi-denar.si/8864572

www.mladi-denar.si/8864569

www.mladi-denar.si/8864517

www.mladi-denar.si/8864495

www.mladi-denar.si/8864441

www.mladi-denar.si/8864417

www.mladi-denar.si/8864385

0
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.