(finančna šola) Preverite, kaj bi najstniki naredili z 10 tisočaki (finančna šola) Preverite, kaj bi najstniki naredili z 10 tisočaki Ker odraslim primanjkuje zamisli, kam z denarjem, smo preverili, kaj bi z 10 tisočaki naredili najstniki.
(galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti (galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti V sredo je na ljubljanski ekonomski fakulteti potekalo 5. državno tekmovanje iz finančne pismenosti za osnovne, srednje poklicne šole in gimnazije. Udeležilo se ga je 63 tekmovalcev.
(mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  (mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  Mladi, že odštevate dneve do brezskrbnih poletnih počitnic? Itak, vsi jih. A naj letošnje počitnice ne bodo samo za poležavanje, pohajkovanja in igranje igric. Meseca, ki prihajata, sta priložnost za nova znanja, izkušnje in zaslužek! Zaslužite lahko tudi 10 evrov in več na uro ... Pa ne pozabite, delo se vam šteje v pokojninsko dobo. Kako se pripraviti na svoj (prvi) pogovor za delo?
Prvo mesto v denarnem kvizu osvojila Slovenija! Prvo mesto v denarnem kvizu osvojila Slovenija! Zmago sta si v Bruslju priborili najstnici Zala Kacafura Stanič in Sanja Feltrin iz Osnovne šole Dušana Muniha iz Mosta na Soči.
(mladi in denar) Na počitnicah do zastonj postelje ali celo hiše (mladi in denar) Na počitnicah do zastonj postelje ali celo hiše Sliši se sanjsko – potuješ po svetu in spiš zastonj. Včasih to sicer vključuje tudi kakšno protiuslugo, kot je čuvanje živali ali kar hiše. Poiskali smo nekaj brezplačnih možnosti potovanja, ki ne vključujejo spanja na tujem travniku ali pod mostom. Primerno tako za mlade kot bolj avanturistične družine.
(Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo (Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo Na vsake toliko časa se splača obnoviti osnove osebnih financ. Povzemamo nekaj glavnih ugotovitev, ki so jih predavatelji predali 71 mladim finančni šoli za najstnike.
Osnovnošolec, srednješolec, študent. Za vas smo poiskali najugodnejšo banko v letu 2018! Osnovnošolec, srednješolec, študent. Za vas smo poiskali najugodnejšo banko v letu 2018! Mladim prvo banko najpogosteje izberejo starši, velikokrat, ko so še otroci. Pri tej izbiri največkrat ostanejo, tudi če je ponudba pri drugi banki ugodnejša. Pa je to pametno za denarnico? Ni. Zato smo se med 15 bankami odločili poiskati najugodnejšo za osnovnošolce, srednješolce in študente!

Kako iz hotela mama v samostojno življenje

Hotel mama je praktičen, poceni in udoben, še zlasti, če mama in ata nista prav posebno sitna. več kot polovica mladih, starih od 25 do 29 let, še živi doma. devet mladih nam je razkrilo, kako gledajo na hotel mama in kdaj se nameravajo preseliti na svoje.

Zivljenje pri starših je za mlade občutno cenejše in bolj udobno, saj veste: pospravljeno stanovanje, oprano perilo, skuhano kosilo in napolnjen hladilnik. »V hotelu mama je super. Si brez skrbi, imaš zagotovljeno streho nad glavo, hrano in oprana oblačila,« razmišlja 20-letna študentka Dajana. Prizna pa tudi, da imaš zaradi tega lahko težave – v ljubezni. »Težje dobiš partnerja, saj nihče ne išče osebe, ki ne zna sama opraviti ničesar. Sama sem sicer navajena življenja v hotelu mama, vse bolj pa se zavedam, kako pomembno je biti samostojen.«

Del krivde verjetno nosijo tudi starši, ki toliko razvajajo mlade, da ti nočejo od doma. »Starši otroke preveč razvajajo in jih ne navadijo na samostojnost,« opozarja 19-letna Laura. Resnica je verjetno nekje vmes.

»Mladi so konformistični in želijo uživati zdaj, starši pa so – kar je čisto naravno – zaščitniški in s tem poskušajo otroka ščititi ped krutim kapitalističnim svetom,« glavni razlog za dolgo bivanje v hotelu mama navaja Samo Lubej, vodja Prosperita Family Officea, ki je tudi ambasador finančnega opismenjevanja mladih v projektu Mladi in denar. Toda s tem otroku delajo medvedjo uslugo, saj se bo z realnim svetom težje spoprijel, ko bo starejši, še opozarja.

Ne splača se odseliti?!

Mladi želijo maksimirati razlike med vložkom in izkupičkom in razmišljajo v slogu: če imam pri mami popolno oskrbo, se mi doma ne splača zapustiti, saj bom plačeval za nekaj, kar zdaj imam. Tako pojas­njuje psiholog Radovan Kragelj, svetovalec s področja upravljanja kadrovskih potencialov. Otroci gredo lažje od doma, če dobijo občutek, da jim mame ne zagotavljajo več vsega: »Zavedati se je namreč treba, da starši nosijo levji delež odgovornosti za razvoj otrokove samostojnosti.« Posebna težava, pravi Kragelj, je tudi čustvena posesivnost mater in očetov, ko za popoln servis zahtevajo čustveno odvisnost: »Tak človek si ne more ustvariti kakovostnih razmerij, socialnih mrež, partnerskega odnosa, ker mu starši vsiljujejo enake vzorce, kot so mu jih pri petih letih.«

Čim prej na svoje

Prej ali slej bo treba narediti korak in se osamosvojiti. Številni verjamejo, da so starši dobri, če so njihovi otroci srečni, in ne, če so samostojni, je povedal psiholog Zoran Milivojević v članku Hotel mama do upokojitve? Zakaj pa ne. Zato otrokom dajejo denar in jih ne spodbujajo k podjetnosti, h gradnji lastne finančne prihodnosti, finančno jih vzdržujejo še potem, ko so v tridesetih ali štiridesetih. Velikokrat ti otroci tudi čakajo, da podedujejo premoženje svojih prednikov, in napačno verjamejo, da jim bo potem finančno dobro šlo v življenju, še dodaja.

Otrok naj bi šel na svoje, takoj ko konča šolanje oziroma dobi zaposlitev, meni Kragelj: »Starši mu lahko priskočijo na pomoč, če zaškriplje, ampak skrbeti mora sam zase.« Za takšen podvig sploh ne potrebujete gore denarja in lastnega stanovanja. Najem je prva primerna oblika za samostojno življenje otroka, je prepričan Lubej. S tega vidika je bolje tistim, ki študirajo v drugem kraju. Tako otrok začuti, za kaj vse je treba poskrbeti. »Taka oseba je dokončno prerezala vez z domačim gnezdom in s tem odrasla ter je pripravljena zaživeti v partnerski zvezi,« dodaja Lubej.

Mami, lahko pridem nazaj domov?

Ne rinite z glavo skozi zid. Če ste s starši ves čas na bojni nogi, je to lahko opozorilo za odhod na svoje, vendar pazite, da se ne odločate na podlagi čustev. Kaj hitro se boste lahko selili nazaj v svojo otroško sobo ali pa, kar je huje, naredili poleg tega še kup dolgov. To se je zgodilo naši anketiranki, študentki Maši. Na začetku študijskega leta je s prijateljicami najela stanovanje, po nekaj mesecih pa je že prišla nazaj v sobo k staršem. Pravi, da še ni bila pripravljena na samostojnost, čeprav se ji je na začetku to zdelo zabavno, velik razlog za neuspeh pa so bile tudi finance.

Tudi doma prispevajte nekaj

Velike, včasih celo večstanovanjske hiše omogočajo, da z nekaj predelave zraste še eno stanovanje, ali pa starši in odrasli otroci bivajo v skupnem gospodinjstvu. S tem ni seveda nič narobe. Seveda pa življenje pri starših nikakor ne sme pomeniti tudi življenja na njihov račun! Predvsem morajo starši zahtevati, da otrok opravlja določena gospodinjska in druga opravila v korist celotnega gospodinjstva, opozarja Lubej. Podobno razmišlja tudi Kragelj: »Najmanj, kar morajo starši zahtevati, je, da otroci, ki še živijo pod domačo streho, v gospodinjstvo prispevajo sorazmerni delež za pokrivanje stroškov za hrano, stanovanje in drugo, da ne postane vse samo­umevno.«

0
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.