(v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica (v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica Trboveljski dijaki, ki so tri tedne preživeli na delovni praksi na Portugalskem, so pred začetkom delovne prakse dobili vsak po 100 evrov žepnine. Že takoj so začeli načrtovati, kako bodo dobljeni znesek razporedili – za hrano, pijačo, oblačila, spominke ... Kakšno je njihovo končno »finančno poročilo«? Kako jim je šlo?
(v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? (v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? Že skoraj teden dni spremljamo sedem dijakov in dijakinj iz Trbovelj na delovni praksi na Portugalskem. Tokrat so si privoščili enodnevni izlet v glavno mesto – Lizbono! Kaj nam priporočajo? Kakšne so cene?
Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Samo v Evropski uniji vsako leto proizvedemo kar 58 milijonov ton plastike. Zgolj 40 odstotkov se je reciklira. »To je nesprejemljivo, želimo prispevati svoj delež in rešitve,« menita dijaka Gimnazije Vič Peter in Una, ki skupaj s svojimi sošolci izdelujeta aplikacijo za pravilno ločevanje odpadne embalaže in plastenko iz enotnih materialov.
(v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! (v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! Trboveljski dijaki Barbara, Laura, Ivana, Taja, Marko, Ina in Lucija, ki so se pri rednem pouku učili vodenja osebnih financ, so ta hip že trdno na portugalskih tleh. Tri tedne bodo daleč stran od doma v mestu Braga opravljali prakso. Bo njihova žepnina sploh »zdržala«? Kakšne (finančne) načrte imajo?
(galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti (galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti V sredo je na ljubljanski ekonomski fakulteti potekalo 5. državno tekmovanje iz finančne pismenosti za osnovne, srednje poklicne šole in gimnazije. Udeležilo se ga je 63 tekmovalcev.
(mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  (mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  Mladi, že odštevate dneve do brezskrbnih poletnih počitnic? Itak, vsi jih. A naj letošnje počitnice ne bodo samo za poležavanje, pohajkovanja in igranje igric. Meseca, ki prihajata, sta priložnost za nova znanja, izkušnje in zaslužek! Zaslužite lahko tudi 10 evrov in več na uro ... Pa ne pozabite, delo se vam šteje v pokojninsko dobo. Kako se pripraviti na svoj (prvi) pogovor za delo?
(Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo (Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo Na vsake toliko časa se splača obnoviti osnove osebnih financ. Povzemamo nekaj glavnih ugotovitev, ki so jih predavatelji predali 71 mladim finančni šoli za najstnike.

Izkušnja študentke v tujini: goljufija pri najemu stanovanja za dva tisočaka me je izučila

Odločila sem se, da grem za semester na izmenjavo v valencio. želela sem stanovanje blizu šole ali morja, na koncu pa sem se ujela v past goljufov, katerih lovke sežejo celo do italijanske mafije. ostala sem brez dveh tisočakov in stanovanja. toda kljub nepozabni in dragi izkušnji mi to ni vzelo poguma – pišem vam iz valencie.

Sem študentka fakultete za dizajn, pridružene članice Primorske univerze, vpisana sem v program vizualnih komunikacij. Privlači me dober dizajn, rada ustvarjam, poleg tega to znanje daje veliko priložnosti za zaposlitev. Sem v tretjem letniku in odločila sem se, da en semester, pol leta, preživim v tujini.

Zakaj Valencia

Večina slovenskih študentov gre na študij v tujino v okviru programa Erasmus+, ki omogoča študijske izmenjave in prakse v državah članicah Evropske unije. Želela sem v špansko govorečo državo, da vadim jezik, ki se ga učim zadnjih sedem let. Najbolj me je mikala Bercelona, saj kar poka po šivih od vseh umetnin in tudi podnebje je ugodno. Na drugo mesto prijavnice sem uvrstila Leeds (Anglija, saj sem na tej šoli že bila leto prej na mednarodni delavnici in mi je bilo všeč). Na tretje mesto sem dala Split, ki mi je všeč zaradi lokacije in dejstva, da lahko ob koncu tedna skočiš na Hvar, prav tako mi jezik ne dela preglavic.

Zaradi prevelikega števila prijav nisem prišla v ožji izbor študentov za Barcelono. Čez pol leta pa sem nepričakovano dobila elektronsko sporočilo, da se je sprostilo nekaj mest, in če želim, se lahko prijavim na študijsko izmenjavo za drugi semester. Spet sem poslala prijavnico, tokrat sem zaradi burnega dogajanja v Kataloniji (zaradi želje po osamosvojitvi od Španije) raje izbrala Valencio, ki je prav tako močna prestolnica umetnosti. V nekaj dneh sem dobila sporočilo, da sem bila sprejeta na njihovo univerzo.

Bo 4.350 evrov dovolj za pol leta?

Zavedala sem se, da je študij v tujini precej težje financirati kot doma. Ker je Erasmus+ program, ki ga sponzorira EU in omogoča, da v tujini študiraš pod enakimi pogoji kot doma, in ker je naše šolstvo večinoma javno, ti študija v tujini ni treba plačati; še boljše - dobiš žepnino! Evropska sredstva, ki jih dobiš, so odvisna od življenjskega standarda države, kamor greš. Jaz sem denimo za odhod v Španijo, ki sodi med države z višjim standardom, dobila 400 evrov na mesec. Višine teh »žepnin« niso vsako leto iste. Denimo, v naslednjem šolskem letu bodo Erasmusove »štipendije« za države z višjim standardom 300 evrov na mesec, s srednjim (med katerimi sodi tudi Slovenija) 250 evrov in z nižjim življenjskim standardom 200 evrov na mesec.

Poleg tega dobimo nakazano tudi 350 evrov (sešteto 70 evrov na mesec) štipendije Ad Futura, ki nam jo da Republika Slovenija za izobraževanje v tujini.

Sistem obeh štipendij deluje tako, da izračunajo celotni znesek vseh mesecev, ko bi prejemal štipendijo in ti pred odhodom nakažejo 80 odstotkov celotnega zneska na bančni račun. Predvidoma zato, ker je velikokrat treba plačati stanovanje vnaprej oziroma vsaj za prve tri mesece in da ne prideš tja popolnoma brez denarja. Petino denarja pa dobiš nakazanega po tem, ko se vrneš in opraviš svoje obveznosti, ki jih imaš po vrnitvi (napišeš poročilo, zaključiš tako imenovani »learning agreement«).

Poleg omenjenih štipendij/žepnin sem imela še dva tisoč evrov svojega denarja. Vse skupaj 4.350 evrov.

Našla sem popolno in poceni stanovanje

Potem sem začela iskati stanovanje v Valencii. Na spletni strani šole sem našla najbolj priljubljene spletne strani, prek katerih študenti iščejo najemniška stanovanja. Cene so me zelo presenetile, saj sem pričakovala, da bodo približno takšne, kot so v Ljubljani. Toda bile so precej bolj zasoljene. Cene za enosobno stanovanje so se gibale med 800 in tisoč evri na mesec, za sobo v večsobnem stanovanju so bile nižje, od 200 do 400 evrov na mesec. Ker sva se v Valencio odpravila skupaj s fantom, sva želela svoje stanovanje.

Iskanja stanovanja sva se lotila mesec in pol pred odhodom. Po enotedenskem iskanju in mnogo že zasedenih stanovanjih sem ga končno našla - popolno stanovanje. V središču mesta, osem minut peš do šole, lepo in na novo opremljeno in za le 400 evrov na mesec. Lastnica se je menda selila v Rim in je stanovanje želela čim prej oddati. Edini pogoj je bil, da pred prihodom plačam 1.200 evrov – to je vrednost prve najemnine in varnostni depozit v vrednosti dveh najemnin. Denar sem nakazala na njen osebni račun in po tem od nje prejela še pobudo, da ji plačam še 800 evrov, saj bom tako plačala za vseh pet mesecev bivanja tam in mi po prihodu za najemnino sploh ne bo treba več skrbeti. S tem sem se strinjala – eno breme manj, sem si mislila in si tudi sama želela poravnati vse stroške vnaprej.

Neeee, prevara! Kaj pa zdaj?

Vse se je super izšlo, sem si mislila. Dobila sem ugodno stanovanje na sanjski lokaciji. Nato pa šok! Gospa mi je po nakazilih nehala odgovarjati na elektronska sporočila in posumila sem, da nekaj ni v redu. Bila je prevara! Pet dni pred odhodom v Valecio sem ostala brez stanovanja in dva tisoč evrov. Bila sem razočarana in jezna nase, da sem dovolila, da me je tako pretentala.

Naslednji dan nisem imela druge izbire, kot da si poiščem novo stanovanje, seveda so bila vsa že zasedena, saj je bil nov semester za vogalom. S fantom sva nato sprejela odločitev, da greva vseeno v Valencio za teden dni (saj sva imela letalske vozovnice za tja že tako in tako kupljene), in če v tem času ne najdeva stanovanja, se vrneva v Slovenijo, jaz vrnem Erasmusovo žepnino ter nadaljujem šolanje doma.

Takrat pa me je moja mama spodbudila, naj ne obupam. Skupaj smo se usedli in prek spleta začeli iskati novo stanovanje. Ni bilo več pomembno, koliko je oddaljeno od šole, kako je opremljeno in kakšna je najemnina, le da je vsaj pod tisoč evrov na mesec. Po nekaj urah smo našli stanovanje, le en dan pred najinim odhodom. Ker je bilo vseljivo šele nekaj dni po najinem prihodu, sva za ta čas najela hotelsko sobo.

Za stanovanje, ki obsega približno 60 kvadratnih metrov, zdaj plačujeva 800 evrov na mesec in je 500 metrov stran od plaže. Blizu je metro, ki me pelje naravnost v šolo, in tudi postaja sistema souporabe koles (podobno kot v Ljubljani BicikeLJ) je čist blizu.

Zanimivo je, da je marca najemnina skoraj še enkrat višja kot ostale mesece (in sicer 1.500 evrov). Takrat se namreč v Valencii pripravljajo na pomlad s festivalom Las Fallas, ki je med Španci zelo priljubljen, zato cene vsega poskočijo.

Zdaj pa na policijo

Po tem, ko sem uredila bivanjsko težavo, sem se odločila, da se lotim še lumpov. Prevaro sem prijavila slovenski policiji, ki je zadevo posredovala v Italijo (ker je tam račun, kamor sem nakazala denar) in Španijo (ker naj bi bilo tu domnevno stanovanje). Povedali so, da ni veliko možnosti, da dobim denar nazaj, saj so spletne prevare težko izsledljive. Predlagali so, da dogodek prijavim tudi policiji v Valencii, kar sem tudi storila. Tudi tam so mi povedali podobno kot slovenski policisti – da imam zelo malo možnosti, da dobim denar nazaj. Dodali pa še, da je ime imetnika bančnega računa, kamor sem nakazala denar perzijskega izvora. Predlagali so, da zadevo prijavim tudi v Italiji, če imam to možnost. In ko sem to želela storiti, mi je sošolec, ki je prav tako na izmenjavi Erasmus+ in prihaja iz Milana v Italiji, povedal, da banka, na katero sem nakazala denar, nadzira italijanska mafija. Nisem preverjala, ali je to res ali ne, ampak sem opustila lov za denarjem, saj se z mafijo res ne želim zapletati. Življenje v miru je vredno več kot dva tisoč evrov.

Kako pa bom finančno preživela

Ker je stanovanje veliko dražje, kot sem pričakovala, in ker sem v prevari izgubila denar, ki sem si ga privarčevala s študentskim delom, so mi starši priskočili na pomoč in mi med študijem v Valencii na mesec nakazujejo tisoč evrov, kar pokrije plačilo stanovanja in nekaj stroškov, da lažje preživim. Čeprav sem izmenjavo imela v mislih celoten študij in sem pridno varčevala, da bi si lahko vse plača sama in ne bila v breme staršem, se je to vseeno zgodilo in tega stroška nisem mogla predvideti. Še vedno sem jezna zaradi prevare, vendar so tudi policisti rekli, da je bila zelo skrbno izpeljana in da ni bilo razloga, da bi posumila na prevaro že pred nakazilom. To je bila zame dobra in draga šola in zagotovo bom v prihodnje bolj previdna; ne glede na to, kje je stanovanje in kakšni so pogoji, ne plačam nič, preden ne vidim, da res obstaja.

Anja Kraševec Dervarič je dijakinja srednje šole za oblikovanje in fotografijo
0
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.