(DENARNI KVIZ) Ko vas finančno znanje popelje vse do Bruslja! (DENARNI KVIZ) Ko vas finančno znanje popelje vse do Bruslja! Velikokrat pišemo, da je finančna pismenost najboljša zaščita pred pastmi, ki dnevno prežijo na nas. Evropski denarni kviz pa je ena izmed priložnosti, da med svoje znanje »dotočite« še nekaj finančnega znanja. Preverili smo podrobnosti!
(Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo (Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo Na vsake toliko časa se splača obnoviti osnove osebnih financ. Povzemamo nekaj glavnih ugotovitev, ki so jih predavatelji predali 71 mladim na zimski finančni šoli med počitnicami v Ljubljani in Mariboru.
Osnovnošolec, srednješolec, študent. Za vas smo poiskali najugodnejšo banko v letu 2018! Osnovnošolec, srednješolec, študent. Za vas smo poiskali najugodnejšo banko v letu 2018! Mladim prvo banko najpogosteje izberejo starši, velikokrat, ko so še otroci. Pri tej izbiri največkrat ostanejo, tudi če je ponudba pri drugi banki ugodnejša. Pa je to pametno za denarnico? Ni. Zato smo se med 15 bankami odločili poiskati najugodnejšo za osnovnošolce, srednješolce in študente!
Reportaža s 3. poletne finančne šole: Mami, oči, to sem se naučil v štirih dneh o financah   Reportaža s 3. poletne finančne šole: Mami, oči, to sem se naučil v štirih dneh o financah   Na enem mestu smo združili, kaj vse so se mladi naučili na 3. poletni finančni šoli. Letos jo je obiskalo 25 mladih, starih od 11 do 18 let. Obiskali smo banko, družbo za upravljanje, ljubljansko borzo, ekonomsko fakulteto in študentski servis. Spoznali smo tudi življenje komedijanta Saša Stareta, milijonarja Damiana Merlaka, glasbenika Primoža in Boštjana iz Siddharte ter zvezdo na Instagramu Gajo Prestor. Kaj vse se je dogajalo, smo spremljali prek www.financna-sola.si.   
To so najstniki z več 10 tisoč sledilci To so najstniki z več 10 tisoč sledilci Tristan - krompirček, Gaja, Žan in Nejc imajo po več 10 tisoč sledilcev na družbenih omrežjih. Kako so si odprli vrata do kariere na spletu in ali s tem že kaj služijo?
To so državni prvaki iz finančne pismenosti. Bravo! To so državni prvaki iz finančne pismenosti. Bravo! Na 4. državnem tekmovanju iz finančne pismenosti za mlade, ki se o osebnih financah učijo v okviru projekta Mladi in denar, se je pomerilo 66 dijakov in učencev s 23 šol. Prvaki so Nino Sajič z OŠ Koseze, Gregor Lončar z Ekonomske šole Celje in Vita Volgemut z II. gimnazija Maribor. Naj učitelji pa so Lorieta Pečoler z OŠ Koseze, Metka Bombek z Ekonomske šole Celje in Jerneja Kučina z Gimnazije Jesenice. Čestitamo!
Mladi poleti zaslužijo tudi po več tisoč evrov. Kako do dela? Mladi poleti zaslužijo tudi po več tisoč evrov. Kako do dela? Dvaindvajsetletna Ajda je s počitniškim delom v wellness centru skupno zaslužila približno 2.300 evrov, Anja v ZDA več kot tri tisočake, Ana pa od 200 do 500 evrov na mesec. Kakšno delo si je pametno izbrati in s katerim lahko zaslužite največ?

Izkušnja študentke v tujini: goljufija pri najemu stanovanja za dva tisočaka me je izučila

Odločila sem se, da grem za semester na izmenjavo v valencio. želela sem stanovanje blizu šole ali morja, na koncu pa sem se ujela v past goljufov, katerih lovke sežejo celo do italijanske mafije. ostala sem brez dveh tisočakov in stanovanja. toda kljub nepozabni in dragi izkušnji mi to ni vzelo poguma – pišem vam iz valencie.

Sem študentka fakultete za dizajn, pridružene članice Primorske univerze, vpisana sem v program vizualnih komunikacij. Privlači me dober dizajn, rada ustvarjam, poleg tega to znanje daje veliko priložnosti za zaposlitev. Sem v tretjem letniku in odločila sem se, da en semester, pol leta, preživim v tujini.

Zakaj Valencia

Večina slovenskih študentov gre na študij v tujino v okviru programa Erasmus+, ki omogoča študijske izmenjave in prakse v državah članicah Evropske unije. Želela sem v špansko govorečo državo, da vadim jezik, ki se ga učim zadnjih sedem let. Najbolj me je mikala Bercelona, saj kar poka po šivih od vseh umetnin in tudi podnebje je ugodno. Na drugo mesto prijavnice sem uvrstila Leeds (Anglija, saj sem na tej šoli že bila leto prej na mednarodni delavnici in mi je bilo všeč). Na tretje mesto sem dala Split, ki mi je všeč zaradi lokacije in dejstva, da lahko ob koncu tedna skočiš na Hvar, prav tako mi jezik ne dela preglavic.

Zaradi prevelikega števila prijav nisem prišla v ožji izbor študentov za Barcelono. Čez pol leta pa sem nepričakovano dobila elektronsko sporočilo, da se je sprostilo nekaj mest, in če želim, se lahko prijavim na študijsko izmenjavo za drugi semester. Spet sem poslala prijavnico, tokrat sem zaradi burnega dogajanja v Kataloniji (zaradi želje po osamosvojitvi od Španije) raje izbrala Valencio, ki je prav tako močna prestolnica umetnosti. V nekaj dneh sem dobila sporočilo, da sem bila sprejeta na njihovo univerzo.

Bo 4.350 evrov dovolj za pol leta?

Zavedala sem se, da je študij v tujini precej težje financirati kot doma. Ker je Erasmus+ program, ki ga sponzorira EU in omogoča, da v tujini študiraš pod enakimi pogoji kot doma, in ker je naše šolstvo večinoma javno, ti študija v tujini ni treba plačati; še boljše - dobiš žepnino! Evropska sredstva, ki jih dobiš, so odvisna od življenjskega standarda države, kamor greš. Jaz sem denimo za odhod v Španijo, ki sodi med države z višjim standardom, dobila 400 evrov na mesec. Višine teh »žepnin« niso vsako leto iste. Denimo, v naslednjem šolskem letu bodo Erasmusove »štipendije« za države z višjim standardom 300 evrov na mesec, s srednjim (med katerimi sodi tudi Slovenija) 250 evrov in z nižjim življenjskim standardom 200 evrov na mesec.

Poleg tega dobimo nakazano tudi 350 evrov (sešteto 70 evrov na mesec) štipendije Ad Futura, ki nam jo da Republika Slovenija za izobraževanje v tujini.

Sistem obeh štipendij deluje tako, da izračunajo celotni znesek vseh mesecev, ko bi prejemal štipendijo in ti pred odhodom nakažejo 80 odstotkov celotnega zneska na bančni račun. Predvidoma zato, ker je velikokrat treba plačati stanovanje vnaprej oziroma vsaj za prve tri mesece in da ne prideš tja popolnoma brez denarja. Petino denarja pa dobiš nakazanega po tem, ko se vrneš in opraviš svoje obveznosti, ki jih imaš po vrnitvi (napišeš poročilo, zaključiš tako imenovani »learning agreement«).

Poleg omenjenih štipendij/žepnin sem imela še dva tisoč evrov svojega denarja. Vse skupaj 4.350 evrov.

Našla sem popolno in poceni stanovanje

Potem sem začela iskati stanovanje v Valencii. Na spletni strani šole sem našla najbolj priljubljene spletne strani, prek katerih študenti iščejo najemniška stanovanja. Cene so me zelo presenetile, saj sem pričakovala, da bodo približno takšne, kot so v Ljubljani. Toda bile so precej bolj zasoljene. Cene za enosobno stanovanje so se gibale med 800 in tisoč evri na mesec, za sobo v večsobnem stanovanju so bile nižje, od 200 do 400 evrov na mesec. Ker sva se v Valencio odpravila skupaj s fantom, sva želela svoje stanovanje.

Iskanja stanovanja sva se lotila mesec in pol pred odhodom. Po enotedenskem iskanju in mnogo že zasedenih stanovanjih sem ga končno našla - popolno stanovanje. V središču mesta, osem minut peš do šole, lepo in na novo opremljeno in za le 400 evrov na mesec. Lastnica se je menda selila v Rim in je stanovanje želela čim prej oddati. Edini pogoj je bil, da pred prihodom plačam 1.200 evrov – to je vrednost prve najemnine in varnostni depozit v vrednosti dveh najemnin. Denar sem nakazala na njen osebni račun in po tem od nje prejela še pobudo, da ji plačam še 800 evrov, saj bom tako plačala za vseh pet mesecev bivanja tam in mi po prihodu za najemnino sploh ne bo treba več skrbeti. S tem sem se strinjala – eno breme manj, sem si mislila in si tudi sama želela poravnati vse stroške vnaprej.

Neeee, prevara! Kaj pa zdaj?

Vse se je super izšlo, sem si mislila. Dobila sem ugodno stanovanje na sanjski lokaciji. Nato pa šok! Gospa mi je po nakazilih nehala odgovarjati na elektronska sporočila in posumila sem, da nekaj ni v redu. Bila je prevara! Pet dni pred odhodom v Valecio sem ostala brez stanovanja in dva tisoč evrov. Bila sem razočarana in jezna nase, da sem dovolila, da me je tako pretentala.

Naslednji dan nisem imela druge izbire, kot da si poiščem novo stanovanje, seveda so bila vsa že zasedena, saj je bil nov semester za vogalom. S fantom sva nato sprejela odločitev, da greva vseeno v Valencio za teden dni (saj sva imela letalske vozovnice za tja že tako in tako kupljene), in če v tem času ne najdeva stanovanja, se vrneva v Slovenijo, jaz vrnem Erasmusovo žepnino ter nadaljujem šolanje doma.

Takrat pa me je moja mama spodbudila, naj ne obupam. Skupaj smo se usedli in prek spleta začeli iskati novo stanovanje. Ni bilo več pomembno, koliko je oddaljeno od šole, kako je opremljeno in kakšna je najemnina, le da je vsaj pod tisoč evrov na mesec. Po nekaj urah smo našli stanovanje, le en dan pred najinim odhodom. Ker je bilo vseljivo šele nekaj dni po najinem prihodu, sva za ta čas najela hotelsko sobo.

Za stanovanje, ki obsega približno 60 kvadratnih metrov, zdaj plačujeva 800 evrov na mesec in je 500 metrov stran od plaže. Blizu je metro, ki me pelje naravnost v šolo, in tudi postaja sistema souporabe koles (podobno kot v Ljubljani BicikeLJ) je čist blizu.

Zanimivo je, da je marca najemnina skoraj še enkrat višja kot ostale mesece (in sicer 1.500 evrov). Takrat se namreč v Valencii pripravljajo na pomlad s festivalom Las Fallas, ki je med Španci zelo priljubljen, zato cene vsega poskočijo.

Zdaj pa na policijo

Po tem, ko sem uredila bivanjsko težavo, sem se odločila, da se lotim še lumpov. Prevaro sem prijavila slovenski policiji, ki je zadevo posredovala v Italijo (ker je tam račun, kamor sem nakazala denar) in Španijo (ker naj bi bilo tu domnevno stanovanje). Povedali so, da ni veliko možnosti, da dobim denar nazaj, saj so spletne prevare težko izsledljive. Predlagali so, da dogodek prijavim tudi policiji v Valencii, kar sem tudi storila. Tudi tam so mi povedali podobno kot slovenski policisti – da imam zelo malo možnosti, da dobim denar nazaj. Dodali pa še, da je ime imetnika bančnega računa, kamor sem nakazala denar perzijskega izvora. Predlagali so, da zadevo prijavim tudi v Italiji, če imam to možnost. In ko sem to želela storiti, mi je sošolec, ki je prav tako na izmenjavi Erasmus+ in prihaja iz Milana v Italiji, povedal, da banka, na katero sem nakazala denar, nadzira italijanska mafija. Nisem preverjala, ali je to res ali ne, ampak sem opustila lov za denarjem, saj se z mafijo res ne želim zapletati. Življenje v miru je vredno več kot dva tisoč evrov.

Kako pa bom finančno preživela

Ker je stanovanje veliko dražje, kot sem pričakovala, in ker sem v prevari izgubila denar, ki sem si ga privarčevala s študentskim delom, so mi starši priskočili na pomoč in mi med študijem v Valencii na mesec nakazujejo tisoč evrov, kar pokrije plačilo stanovanja in nekaj stroškov, da lažje preživim. Čeprav sem izmenjavo imela v mislih celoten študij in sem pridno varčevala, da bi si lahko vse plača sama in ne bila v breme staršem, se je to vseeno zgodilo in tega stroška nisem mogla predvideti. Še vedno sem jezna zaradi prevare, vendar so tudi policisti rekli, da je bila zelo skrbno izpeljana in da ni bilo razloga, da bi posumila na prevaro že pred nakazilom. To je bila zame dobra in draga šola in zagotovo bom v prihodnje bolj previdna; ne glede na to, kje je stanovanje in kakšni so pogoji, ne plačam nič, preden ne vidim, da res obstaja.

Anja Kraševec Dervarič je dijakinja srednje šole za oblikovanje in fotografijo
0
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.