Mladi poleti zaslužijo tudi po več tisoč evrov. Kako do dela? Mladi poleti zaslužijo tudi po več tisoč evrov. Kako do dela? Dvaindvajsetletna Ajda je s počitniškim delom v wellness centru skupno zaslužila približno 2.300 evrov, Anja v ZDA več kot tri tisočake, Ana pa od 200 do 500 evrov na mesec. Kakšno delo si je pametno izbrati in s katerim lahko zaslužite največ?
Kako bi mladi prodajali mladim Kako bi mladi prodajali mladim Kako mladi nakupujejo? Sta Instagram in Facebook pomembna? Študenti so o nakupovalnih navadah mladih razmišljali na dogodku innovative all-nighter, kjer so v 24 urah podjetjem pripravili strategijo za osvajanje mladih. Predstavljamo zmagovalce.
Mladi, carji e-nakupov. kako klikajo in lovijo ugodnosti Mladi, carji e-nakupov. kako klikajo in lovijo ugodnosti Skoraj polovica Slovencev nakupuje prek spleta, od tega kar 70 odstotkov mladih med 16. in 30. letom, večina za nakupe porabi okoli 50 evrov. Največkrat si priklikajo oblačila, kozmetiko, dodatke za telefon, tudi potrebščine za šolo. Nekateri so se tudi že opekli. Kaj pa starši pravijo na to?
Izkušnja študentke v tujini: goljufija pri najemu stanovanja za dva tisočaka me je izučila Izkušnja študentke v tujini: goljufija pri najemu stanovanja za dva tisočaka me je izučila Odločila sem se, da grem za semester na izmenjavo v valencio. želela sem stanovanje blizu šole ali morja, na koncu pa sem se ujela v past goljufov, katerih lovke sežejo celo do italijanske mafije. ostala sem brez dveh tisočakov in stanovanja. toda kljub nepozabni in dragi izkušnji mi to ni vzelo poguma – pišem vam iz valencie.
Kako iz hotela mama v samostojno življenje Kako iz hotela mama v samostojno življenje Hotel mama je praktičen, poceni in udoben, še zlasti, če mama in ata nista prav posebno sitna. več kot polovica mladih, starih od 25 do 29 let, še živi doma. devet mladih nam je razkrilo, kako gledajo na hotel mama in kdaj se nameravajo preseliti na svoje.
Je 10 dijakov opravilo »finančni test« v Milanu? Je 10 dijakov opravilo »finančni test« v Milanu? Vanja, Rebeka, Ana, Salih, Ervin, Matej, Jaka, Neža, Mojca, Stella so druga generacija dijakov, ki se je pri rednem pouku učila vodenja osebnih financ. tri tedne smo jih spremljali na delovni praksi v Milanu prek Facebookove strani mladi in denar, v reviji pa objavljamo povzetek. so daleč stran od doma brezglavo zapravljali žepnino?
(V ŽIVO iz MILANA):  9 od 10 dijakov uspešno upravljalo z žepnino (V ŽIVO iz MILANA): 9 od 10 dijakov uspešno upravljalo z žepnino Naših deset dijakov je v Milano na delovno prakso prišlo s teoretičnim znanjem o upravljanju z osebnimi financami. Kaj pa praksa? So prestali praktičen »test« s svojo žepnino?

Mladi poleti zaslužijo tudi po več tisoč evrov. Kako do dela?

Dvaindvajsetletna Ajda je s počitniškim delom v wellness centru skupno zaslužila približno 2.300 evrov, Anja v ZDA več kot tri tisočake, Ana pa od 200 do 500 evrov na mesec. Kakšno delo si je pametno izbrati in s katerim lahko zaslužite največ?

Počitniški zaslužek je odvisen od urnih postavk, koliko časa ste pripravljeni oziroma imate možnost delati, včasih pa tudi od napitnine.

Najbolje plačana so tista dela, ki zahtevajo neko predznanje, opravljene izpite ali tečaje. To so po poročanju slovenskih študentskih servisov: poučevanje, inštrukcije, vaditelji/trenerji plavanja, računalništvo in programiranje. Najmanj plačana pa: delo v proizvodnji/skladišču, pakiranje, deklariranje, polnjenje polic. Je pa letošnji april prinesel spremembe pri minimalni urni postavki, ki zdaj znaša štiri evre neto (oziroma 4,73 evra bruto).

Koliko se da zaslužiti s posameznimi počitniškimi deli, objavljamo v tabeli.

Kako poiskati delo?

Splet je vsekakor odličen vir pridobivanja koristnih informacij in stikov, ko iščemo poletno počitniško delo, tako v Sloveniji kot v tujini. Na straneh študentskih servisov in zaposlitvenih agencij, ki imajo tudi koncesijo za opravljanje tovrstnih storitev za mlade, so redno objav­ljena in osvežena prosta delovna mesta. Zlata vreden nasvet je, da začnite z iskanjem počitniškega dela že pred počitnicami. Konec junija in julija je v študentskih servisih in agencijah namreč občutno več povpraševanja po tovrstnih delih in posledično je izbire za delo manj.

Saša Praček iz e-študentskega servisa pravi, da je dobro vedeti, da vsa počitniška dela vseeno niso objavljena na spletu, zato je pomembno, da se o počitniškem delu pogovorimo tudi s sorodniki, prijatelji in znanci.

»Mladi se lahko obrnejo tudi neposredno na podjetja, v katerih bi se radi preizkusili. To delodajalci zelo cenijo. In nemalokrat se zgodi, da po končanem študentskem delu mladim ponudijo tudi priložnost za formalno zaposlitev,« svetuje kadrovska strokovnjakinja Laura Smrekar.

Naj starši »zrihtajo šiht«?

Starši naj bodo le podpora in pomoč. Samo to. Mlade naj usmerjajo z informacijami: kako iskati delo, kje ga iskati, na kaj biti pri tem pozorni. Nikakor pa ni koristno, da starši prevzamejo njihovo vlogo (vlogo otrok) in namesto njih kličejo po študentskih servisih ter povprašujejo po prostih delih za svoje otroke.

Žal se dogaja tudi, da pozneje, ko pride do iskanja prve formalne zaposlitve, straši namesto svojih otrok kličejo na zaposlitvene agencije in v podjetja ali pa celo hodijo skupaj z otroki na zaposlitvene pogovore. S tem jim žal delamo škodo, saj jim ne omogočamo, da se razvijajo v samostojne in odgovorne osebe.

0
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.