(finančna šola) Preverite, kaj bi najstniki naredili z 10 tisočaki (finančna šola) Preverite, kaj bi najstniki naredili z 10 tisočaki Ker odraslim primanjkuje zamisli, kam z denarjem, smo preverili, kaj bi z 10 tisočaki naredili najstniki.
(galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti (galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti V sredo je na ljubljanski ekonomski fakulteti potekalo 5. državno tekmovanje iz finančne pismenosti za osnovne, srednje poklicne šole in gimnazije. Udeležilo se ga je 63 tekmovalcev.
(mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  (mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  Mladi, že odštevate dneve do brezskrbnih poletnih počitnic? Itak, vsi jih. A naj letošnje počitnice ne bodo samo za poležavanje, pohajkovanja in igranje igric. Meseca, ki prihajata, sta priložnost za nova znanja, izkušnje in zaslužek! Zaslužite lahko tudi 10 evrov in več na uro ... Pa ne pozabite, delo se vam šteje v pokojninsko dobo. Kako se pripraviti na svoj (prvi) pogovor za delo?
Prvo mesto v denarnem kvizu osvojila Slovenija! Prvo mesto v denarnem kvizu osvojila Slovenija! Zmago sta si v Bruslju priborili najstnici Zala Kacafura Stanič in Sanja Feltrin iz Osnovne šole Dušana Muniha iz Mosta na Soči.
(mladi in denar) Na počitnicah do zastonj postelje ali celo hiše (mladi in denar) Na počitnicah do zastonj postelje ali celo hiše Sliši se sanjsko – potuješ po svetu in spiš zastonj. Včasih to sicer vključuje tudi kakšno protiuslugo, kot je čuvanje živali ali kar hiše. Poiskali smo nekaj brezplačnih možnosti potovanja, ki ne vključujejo spanja na tujem travniku ali pod mostom. Primerno tako za mlade kot bolj avanturistične družine.
(Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo (Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo Na vsake toliko časa se splača obnoviti osnove osebnih financ. Povzemamo nekaj glavnih ugotovitev, ki so jih predavatelji predali 71 mladim finančni šoli za najstnike.
Osnovnošolec, srednješolec, študent. Za vas smo poiskali najugodnejšo banko v letu 2018! Osnovnošolec, srednješolec, študent. Za vas smo poiskali najugodnejšo banko v letu 2018! Mladim prvo banko najpogosteje izberejo starši, velikokrat, ko so še otroci. Pri tej izbiri največkrat ostanejo, tudi če je ponudba pri drugi banki ugodnejša. Pa je to pametno za denarnico? Ni. Zato smo se med 15 bankami odločili poiskati najugodnejšo za osnovnošolce, srednješolce in študente!

Mladi poleti zaslužijo tudi po več tisoč evrov. Kako do dela?

Dvaindvajsetletna Ajda je s počitniškim delom v wellness centru skupno zaslužila približno 2.300 evrov, Anja v ZDA več kot tri tisočake, Ana pa od 200 do 500 evrov na mesec. Kakšno delo si je pametno izbrati in s katerim lahko zaslužite največ?

Počitniški zaslužek je odvisen od urnih postavk, koliko časa ste pripravljeni oziroma imate možnost delati, včasih pa tudi od napitnine.

Najbolje plačana so tista dela, ki zahtevajo neko predznanje, opravljene izpite ali tečaje. To so po poročanju slovenskih študentskih servisov: poučevanje, inštrukcije, vaditelji/trenerji plavanja, računalništvo in programiranje. Najmanj plačana pa: delo v proizvodnji/skladišču, pakiranje, deklariranje, polnjenje polic. Je pa letošnji april prinesel spremembe pri minimalni urni postavki, ki zdaj znaša štiri evre neto (oziroma 4,73 evra bruto).

Koliko se da zaslužiti s posameznimi počitniškimi deli, objavljamo v tabeli.

Kako poiskati delo?

Splet je vsekakor odličen vir pridobivanja koristnih informacij in stikov, ko iščemo poletno počitniško delo, tako v Sloveniji kot v tujini. Na straneh študentskih servisov in zaposlitvenih agencij, ki imajo tudi koncesijo za opravljanje tovrstnih storitev za mlade, so redno objav­ljena in osvežena prosta delovna mesta. Zlata vreden nasvet je, da začnite z iskanjem počitniškega dela že pred počitnicami. Konec junija in julija je v študentskih servisih in agencijah namreč občutno več povpraševanja po tovrstnih delih in posledično je izbire za delo manj.

Saša Praček iz e-študentskega servisa pravi, da je dobro vedeti, da vsa počitniška dela vseeno niso objavljena na spletu, zato je pomembno, da se o počitniškem delu pogovorimo tudi s sorodniki, prijatelji in znanci.

»Mladi se lahko obrnejo tudi neposredno na podjetja, v katerih bi se radi preizkusili. To delodajalci zelo cenijo. In nemalokrat se zgodi, da po končanem študentskem delu mladim ponudijo tudi priložnost za formalno zaposlitev,« svetuje kadrovska strokovnjakinja Laura Smrekar.

Naj starši »zrihtajo šiht«?

Starši naj bodo le podpora in pomoč. Samo to. Mlade naj usmerjajo z informacijami: kako iskati delo, kje ga iskati, na kaj biti pri tem pozorni. Nikakor pa ni koristno, da starši prevzamejo njihovo vlogo (vlogo otrok) in namesto njih kličejo po študentskih servisih ter povprašujejo po prostih delih za svoje otroke.

Žal se dogaja tudi, da pozneje, ko pride do iskanja prve formalne zaposlitve, straši namesto svojih otrok kličejo na zaposlitvene agencije in v podjetja ali pa celo hodijo skupaj z otroki na zaposlitvene pogovore. S tem jim žal delamo škodo, saj jim ne omogočamo, da se razvijajo v samostojne in odgovorne osebe.

0
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.