Mladi iz Mosta na Soči zmagali na denarnem kvizu! Mladi iz Mosta na Soči zmagali na denarnem kvizu! Danes se je v nacionalnem denarnem kvizu pomerilo 13 razredov osnovnih šol. V znanju o denarju pa so s konkurenco "pometli" učenci Osnovne šole Dušana Muniha iz Mosta na Soči!
(TEDEN DENARJA) 13 razredov mladih bo jutri reševalo denarni kviz! (TEDEN DENARJA) 13 razredov mladih bo jutri reševalo denarni kviz! Jutri bo v sklopu evropskega tedna denarja potekal nacionalni denarni kviz, na katerem bo sodelovalo 13 razredov slovenskih osnovnih šol. Zmagovalci se bodo maja letos pomerili v Bruslju!
(Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo (Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo Na vsake toliko časa se splača obnoviti osnove osebnih financ. Povzemamo nekaj glavnih ugotovitev, ki so jih predavatelji predali 71 mladim na zimski finančni šoli med počitnicami v Ljubljani in Mariboru.
Osnovnošolec, srednješolec, študent. Za vas smo poiskali najugodnejšo banko v letu 2018! Osnovnošolec, srednješolec, študent. Za vas smo poiskali najugodnejšo banko v letu 2018! Mladim prvo banko najpogosteje izberejo starši, velikokrat, ko so še otroci. Pri tej izbiri največkrat ostanejo, tudi če je ponudba pri drugi banki ugodnejša. Pa je to pametno za denarnico? Ni. Zato smo se med 15 bankami odločili poiskati najugodnejšo za osnovnošolce, srednješolce in študente!
Reportaža s 3. poletne finančne šole: Mami, oči, to sem se naučil v štirih dneh o financah   Reportaža s 3. poletne finančne šole: Mami, oči, to sem se naučil v štirih dneh o financah   Na enem mestu smo združili, kaj vse so se mladi naučili na 3. poletni finančni šoli. Letos jo je obiskalo 25 mladih, starih od 11 do 18 let. Obiskali smo banko, družbo za upravljanje, ljubljansko borzo, ekonomsko fakulteto in študentski servis. Spoznali smo tudi življenje komedijanta Saša Stareta, milijonarja Damiana Merlaka, glasbenika Primoža in Boštjana iz Siddharte ter zvezdo na Instagramu Gajo Prestor. Kaj vse se je dogajalo, smo spremljali prek www.financna-sola.si.   
To so najstniki z več 10 tisoč sledilci To so najstniki z več 10 tisoč sledilci Tristan - krompirček, Gaja, Žan in Nejc imajo po več 10 tisoč sledilcev na družbenih omrežjih. Kako so si odprli vrata do kariere na spletu in ali s tem že kaj služijo?
To so državni prvaki iz finančne pismenosti. Bravo! To so državni prvaki iz finančne pismenosti. Bravo! Na 4. državnem tekmovanju iz finančne pismenosti za mlade, ki se o osebnih financah učijo v okviru projekta Mladi in denar, se je pomerilo 66 dijakov in učencev s 23 šol. Prvaki so Nino Sajič z OŠ Koseze, Gregor Lončar z Ekonomske šole Celje in Vita Volgemut z II. gimnazija Maribor. Naj učitelji pa so Lorieta Pečoler z OŠ Koseze, Metka Bombek z Ekonomske šole Celje in Jerneja Kučina z Gimnazije Jesenice. Čestitamo!

Mladi poleti zaslužijo tudi po več tisoč evrov. Kako do dela?

Dvaindvajsetletna Ajda je s počitniškim delom v wellness centru skupno zaslužila približno 2.300 evrov, Anja v ZDA več kot tri tisočake, Ana pa od 200 do 500 evrov na mesec. Kakšno delo si je pametno izbrati in s katerim lahko zaslužite največ?

Počitniški zaslužek je odvisen od urnih postavk, koliko časa ste pripravljeni oziroma imate možnost delati, včasih pa tudi od napitnine.

Najbolje plačana so tista dela, ki zahtevajo neko predznanje, opravljene izpite ali tečaje. To so po poročanju slovenskih študentskih servisov: poučevanje, inštrukcije, vaditelji/trenerji plavanja, računalništvo in programiranje. Najmanj plačana pa: delo v proizvodnji/skladišču, pakiranje, deklariranje, polnjenje polic. Je pa letošnji april prinesel spremembe pri minimalni urni postavki, ki zdaj znaša štiri evre neto (oziroma 4,73 evra bruto).

Koliko se da zaslužiti s posameznimi počitniškimi deli, objavljamo v tabeli.

Kako poiskati delo?

Splet je vsekakor odličen vir pridobivanja koristnih informacij in stikov, ko iščemo poletno počitniško delo, tako v Sloveniji kot v tujini. Na straneh študentskih servisov in zaposlitvenih agencij, ki imajo tudi koncesijo za opravljanje tovrstnih storitev za mlade, so redno objav­ljena in osvežena prosta delovna mesta. Zlata vreden nasvet je, da začnite z iskanjem počitniškega dela že pred počitnicami. Konec junija in julija je v študentskih servisih in agencijah namreč občutno več povpraševanja po tovrstnih delih in posledično je izbire za delo manj.

Saša Praček iz e-študentskega servisa pravi, da je dobro vedeti, da vsa počitniška dela vseeno niso objavljena na spletu, zato je pomembno, da se o počitniškem delu pogovorimo tudi s sorodniki, prijatelji in znanci.

»Mladi se lahko obrnejo tudi neposredno na podjetja, v katerih bi se radi preizkusili. To delodajalci zelo cenijo. In nemalokrat se zgodi, da po končanem študentskem delu mladim ponudijo tudi priložnost za formalno zaposlitev,« svetuje kadrovska strokovnjakinja Laura Smrekar.

Naj starši »zrihtajo šiht«?

Starši naj bodo le podpora in pomoč. Samo to. Mlade naj usmerjajo z informacijami: kako iskati delo, kje ga iskati, na kaj biti pri tem pozorni. Nikakor pa ni koristno, da starši prevzamejo njihovo vlogo (vlogo otrok) in namesto njih kličejo po študentskih servisih ter povprašujejo po prostih delih za svoje otroke.

Žal se dogaja tudi, da pozneje, ko pride do iskanja prve formalne zaposlitve, straši namesto svojih otrok kličejo na zaposlitvene agencije in v podjetja ali pa celo hodijo skupaj z otroki na zaposlitvene pogovore. S tem jim žal delamo škodo, saj jim ne omogočamo, da se razvijajo v samostojne in odgovorne osebe.

0
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.