(finančna šola) Preverite, kaj bi najstniki naredili z 10 tisočaki (finančna šola) Preverite, kaj bi najstniki naredili z 10 tisočaki Ker odraslim primanjkuje zamisli, kam z denarjem, smo preverili, kaj bi z 10 tisočaki naredili najstniki.
(galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti (galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti V sredo je na ljubljanski ekonomski fakulteti potekalo 5. državno tekmovanje iz finančne pismenosti za osnovne, srednje poklicne šole in gimnazije. Udeležilo se ga je 63 tekmovalcev.
(mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  (mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  Mladi, že odštevate dneve do brezskrbnih poletnih počitnic? Itak, vsi jih. A naj letošnje počitnice ne bodo samo za poležavanje, pohajkovanja in igranje igric. Meseca, ki prihajata, sta priložnost za nova znanja, izkušnje in zaslužek! Zaslužite lahko tudi 10 evrov in več na uro ... Pa ne pozabite, delo se vam šteje v pokojninsko dobo. Kako se pripraviti na svoj (prvi) pogovor za delo?
Prvo mesto v denarnem kvizu osvojila Slovenija! Prvo mesto v denarnem kvizu osvojila Slovenija! Zmago sta si v Bruslju priborili najstnici Zala Kacafura Stanič in Sanja Feltrin iz Osnovne šole Dušana Muniha iz Mosta na Soči.
(mladi in denar) Na počitnicah do zastonj postelje ali celo hiše (mladi in denar) Na počitnicah do zastonj postelje ali celo hiše Sliši se sanjsko – potuješ po svetu in spiš zastonj. Včasih to sicer vključuje tudi kakšno protiuslugo, kot je čuvanje živali ali kar hiše. Poiskali smo nekaj brezplačnih možnosti potovanja, ki ne vključujejo spanja na tujem travniku ali pod mostom. Primerno tako za mlade kot bolj avanturistične družine.
(Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo (Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo Na vsake toliko časa se splača obnoviti osnove osebnih financ. Povzemamo nekaj glavnih ugotovitev, ki so jih predavatelji predali 71 mladim finančni šoli za najstnike.
Osnovnošolec, srednješolec, študent. Za vas smo poiskali najugodnejšo banko v letu 2018! Osnovnošolec, srednješolec, študent. Za vas smo poiskali najugodnejšo banko v letu 2018! Mladim prvo banko najpogosteje izberejo starši, velikokrat, ko so še otroci. Pri tej izbiri največkrat ostanejo, tudi če je ponudba pri drugi banki ugodnejša. Pa je to pametno za denarnico? Ni. Zato smo se med 15 bankami odločili poiskati najugodnejšo za osnovnošolce, srednješolce in študente!

To so najstniki z več 10 tisoč sledilci

Tristan - krompirček, Gaja, Žan in Nejc imajo po več 10 tisoč sledilcev na družbenih omrežjih. Kako so si odprli vrata do kariere na spletu in ali s tem že kaj služijo?

GAJA PRESTOR

Starost: 18 let

Število sledilcev: 29.900 na Instagramu, 550 objav, 122 tisoč ogledov na Youtubu za zadnji glasbeni video (aktivno objavlja zadnja tri leta)

Vsebina: petje, kozmetika, ličenje

Šolanje: Srednja zdravstvena šola Celje, program kozmetični tehnik

Želen poklic: Izbrala bi poklic pevke, mogoče umetnice ličenja ali pa bi bila vodja kakšnega lepotnega centra.

Kdo je Gaja? Osemnajstletna kozmetičarka Gaja ima skoraj 30 tisoč sledilcev na Instagramu. Prve slike, ki jih je delila, so prikazovale različne načine ličenja, saj ga dojema kot vrsto umetnosti in se tako tudi najlažje umetniško izraža. Njen slog je nevsakdanji, rada ima pisane barve, bleščice in ostre poteze. »Z močno šminko se počutim močno, kot da mi vse lahko uspe – kot neka supermoč in občutek, da imam vse pod kontrolo.« Gaji prava slika za objavo včasih uspe že prvo sekundo, drugič pa traja tudi kakšno uro. Zaveda se, da ji sledi veliko sledilcev, in to jemlje z odgovornostjo. »Glavna sestavina za uspeh je, da izžarevaš pozitivno energijo in slediš svojim sanjam ne glede na vse ovire. Moraš biti zvest samemu sebi, imeti odločne misli, biti prepričan o tem, kar počneš in zakaj to počneš,« svetuje Gaja in poudarja, da je to treba početi predano in s srcem.

Posnela je tudi videospot za pesem To je, kar imam in ga objavila na Youtubu. V tem mesecu je dobil že 122 tisoč ogledov. »Presrečna sem, da je pesem v tako kratkem času dosegla toliko ogledov in radijskih postaj. Še bom ustvarjala pesmi s karakterjem in kakovostjo. Mogoče celo album,« napoveduje.

Zaslužek: Družbena omrežja so Gaji odprla vrata do priložnostnih sodelovanj in dogodkov, na katerih je dobila honorar za svoje delo. »Na zunaj vse deluje zelo bleščeče, a večinoma sploh ni. Bilo bi super, če bi se lahko s tem preživljala.« Pri izbiri pokroviteljev je previdna. »O sodelovanjih s podjetji dobro premislim in preverim, ali so stvari, ki jih 'promoviram', sploh takšne, ki jih sama uporabljam oziroma rada počnem. Nikoli ne bom delala za podjetje, katerega izdelkov sama ne bi uporabljala ali priporočila prijateljici.«

Kaj pravijo starši? »Starši me stoodstotno podpirajo v tem, kar počnem. Vedno skupaj delimo mnenja glede mojih projektov in poskušamo najti najboljše rešitve in pogoje, da se vse izpelje tako, kot se mora. Brez podpore, ki jo imam, dvomim, da bi prišla tako daleč, kot sem.

Kaj pravijo profesorji? »Moj odnos do šole je spoštljiv in zelo sem vesela, da mi je omogočen prilagojen program za pridobivanje ocen glede na obšolske dejavnosti. Tako da me tudi šola pri tem podpira.«

Gajini nasveti mladim: »Najdi svoj slog in se ga drži. Bodi originalen. Pogosto objavljaj slike in bodi čim bolj zanimiv in aktiven. Predvsem pa potrpežljiv. Nič ne pride kar čez noč. Za vse sta potrebna trud in čas.«

Negativni komentarji: »Negativni komentarji bodo vedno prisotni. Pa ni pomembno, kako dobro delaš. Večinoma so anonimni, pišejo jih tisti, ki so sami s seboj nezadovoljni. Drugo pa so kritike, ki so zapisane prijazno, brez namena, da me poskušajo uničiti. Vsaka kritika je dobra in iz vsake se nekaj naučiš.«

TRISTAN BLAŽEK, UMETNIŠKO IME KROMPIRČEK

Starost: 16 let

Število sledilcev: skoraj 10 tisoč na Youtubu, osem tisoč ogledov videov, objavlja tri leta (od začetka leta 2015)

Vsebina kanala: gaming kanal, komentira igranje igric

Šolanje: Vegova elektrotehniško-računalniška strokovna šola in gimnazija Ljubljana

Želen poklic: elektrotehnik

Kdo je Tristan? Tristan, 16-letnik, je svoj kanal na Youtubu z umetniškim imenom Krompirček odprl že pri 13 letih. Naložil je že skoraj 300 videov. Krompirček je na začetku gledalcem svetoval, kako si lahko pospešijo oziroma optimizirajo računalnik za boljše delovanje. Pozneje se je odločil za gaming kanal (kanal za spletne igre) in v svojih posnetkih komentira igranje iger ter s tem zabava svoje občinstvo. Sčasoma je prek Youtuba spoznal veliko vrstnikov z enakimi interesi, s katerimi se pogosto srečajo tudi na pijači ali v kinu. Za posamezen video danes, v primerjavi s svojimi začetki, ko je snemal zgolj »let's play« videe, porabi tudi več ur na dan. Največkrat videa zaradi šolskih obveznosti ne more končati, zato postane izdelava tedenski projekt. Snema v slovenščini. »Tako se najbolje izražam in prav to, da ni bilo veliko slovenskih ustvarjalcev, me je spodbudilo, da dosežem neko novo mejo, ki je v tistem času še nihče ni.« Čeprav to omejuje krog naročnikov, vidi v tem določeno prednost, saj v aktivnosti svojih gledalcev premaga veliko večje angleške youtuberje.

Zaslužek: Z videi služi že nekaj let, mesečni zaslužek pa je od 10 do 20 evrov. »V Sloveniji trenutno še ni posameznika, ki bi samo z oglasi na Youtubu služil dovolj za minimalno plačo, ampak naj to nikogar ne odvrne od tega, da bi ustvaril svoj kanal. Tudi pri večjih ustvarjalcih so oglasi le delček zaslužka. Glavni del je iz sponzorstev. Mene so pokrovitelji našli že pri tisoč naročnikih, saj imam zaradi slovenskega kanala veliko bolj aktivne gledalce kot drugi 10-krat večji ustvarjalci. Še vedno si upam trditi, da se v Slovenji s tem da preživljati, ampak z veliko podporo pokroviteljev ali prostovoljnih donatorjev.«

Tristanovi top nasveti

Vsem mladim, ki si želijo odpreti svoj račun na Youtubu in objavljati videe, svetuje, da se najprej vprašajo: »Me izdelovanje videoposnetkov res zanima ali si to želim samo zaradi lahkega dela in zaslužka?« Veliko ljudi namreč začne videoposnetke izdelovati zaradi domnevno lahkega zaslužka, toda Tristan jih opozarja, da se zelo motijo. »Tisto, kar nekoga na Youtubu povzdigne nad druge, je strast do izdelovanja videov. Veliko bo trenutkov, ko boste en video delali več dni, morda celo tednov, včasih vam bo program nagajal in boste na robu obupa, toda ko svoj video končno objaviš in vidiš veselje ter pozitiven odziv gledalcev, se zaveš, da vse skupaj le ni bilo zaman.« Po njegovem mnenju je najtežje dobiti prvih sto naročnikov, saj se zdi, da vse skupaj nikamor ne pelje, da ne dobivaš ogledov in naročnikov, ki si jih zaslužiš. Toda vaja dela mojstra. »Potreboval sem več mesecev, da sem dosegel prvih sto naročnikov, in v tem času sem se naučil, kako se izboljšati. Tega se učim še danes in verjamem, da se bom tudi v prihodnje.«

Kaj pa pravijo starši? Starši vedo za kanal na Youtubu, a se za to ne zanimajo preveč, kar Tristana ne moti, saj je to njegov hobi.

Kaj pravijo učitelji? Učitelji ne vedo za njegov kanal na Youtubu. »Tudi če bi, me to ne bi prav nič motilo, dokler ne vpliva na moje ocene v šoli.«

Negativni odzivi: Na začetku so 16-letnika negativni komentarji zelo prizadeli. »Za vsako negativno osebo je vsaj deset pozitivnih, ki te pri tvojem delu podpirajo,« meni. Nekateri svoje mnenje povejo nesramno in s tem pokažejo zavist. Tristan je bolj pozoren na konstruktivne kritike gledalcev, ki svoje negativno mnenje izrazijo vljudno in delijo tudi svoje nasvete. Tako se lahko samo poboljša.

ŽAN JUROVIČ

Starost: 22 let

Število sledilcev: 33.800 na Facebooku, dva tisoč komentarjev na objavo

Vsebina: anekdote iz šolskih klopi, deljenje humornih statusov in objav, bolj resno objavlja približno leto in pol

Šolanje: končal je srednjo metalurško šolo

Želen poklic: medijski tehnik

Kdo je Žan? Dvaindvajsetletni Žan Jurovič je aktiven na omrežju Facebook. Tam deli različne statuse in anekdote iz šolskih klopi. Pod njegovimi objavami je okoli dva tisoč komentarjev in še več všečkov. »Treba je biti unikaten in zanimiv ter se truditi, da z vsako objavo na svoj profil privabiš čim več novih ljudi,« pravi Žan. Sprva je na svojem profilu zgolj prevajal iz španščine v slovenščino različne izjave iz televizijske nadaljevanke, ki je bila pred desetletjem priljubljena med mladimi. Pozneje je v objavljanje statusov vložil več časa, saj je želel objaviti kakovostne šale, ki imajo učinek. Veliko lahko črpa iz lastnega življenja ali od prijateljev in sošolcev.

Zaslužek: Z objavami še ne služi, a kljub temu meni, da bi se dalo nekaj zaslužiti tudi v Sloveniji, čeprav ne dovolj, da bi se s tem preživljal. »Mladi si velikokrat preveč domišljajo in mislijo, da lahko s tem obogatijo. Slovenija pač ni Amerika, kjer bi lahko s pisanjem statusov obogatel. Slovenija je premajhna za takšne stvari, verjetno se najde kdo, ki je tako ali drugače zaslužil, da bi kar vsi, pa skoraj ni mogoče.«

Kaj pravijo starši? »Mama me podpira v vsem, kar počnem.«

Žanov nasvet: »Delajte, kar vas veseli. Da postaneš zvezda družbenih omrežij, ni služba, ki bi omogočala večji dohodek in lagodnejše življenje. Dobiš 'slavo' in ta traja, dokler si na vrhu in si zanimiv, zagotovo pa pisanje objav in objavljanje videov na Facebooku ne bo trajalo vse življenje in treba je razmišljati tudi v drugi smeri in služiti denar, kot ga služijo vsi – z delom oziroma službo.«

NEJC SUHADOLNIK

Starost: 20 let

Število sledilcev: devet tisoč na Instagramu, 570 objav, tisoč všečkov na objavo, aktivno objavlja dve leti

Vsebina: pohodništvo in fotografija

Šolanje: študent grafičnega oblikovanja na ljubljanski naravoslovnotehniški fakulteti

Želen poklic: karkoli v povezavi z multimedijo in grafičnim oblikovanjem

Kdo je Nejc? Veličastne slike z gora na svojem profilu na Instagramu objavlja 20-letni Nejc Suhadolnik, ki ima devet tisoč sledilcev in 570 objav. »Dobra fotografija je tista, ki pritegne pozornost. Boljša je, večja je verjetnost, da pridobim nove sledilce. Še pomembnejši pa sta naša aktivnost in povezovanje z drugimi uporabniki na Instagramu, saj tako širimo krog sledilcev.« Nejc se je že na začetku odločil, da vsak dan naloži eno sliko, za to porabi uro ali dve na dan. Več časa porabi za fotografiranje, saj se mora za res dobre fotografije povzpeti visoko v gore.

Zaslužek: »Z objavami ne zaslužim nič, bi pa bilo dobro, predvsem za mojo prazno denarnico.«

Nejčev nasvet: »Treba je biti drugačen, imeti svoj slog in se osredotočiti na neko temo.«

0
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.