(v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica (v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica Trboveljski dijaki, ki so tri tedne preživeli na delovni praksi na Portugalskem, so pred začetkom delovne prakse dobili vsak po 100 evrov žepnine. Že takoj so začeli načrtovati, kako bodo dobljeni znesek razporedili – za hrano, pijačo, oblačila, spominke ... Kakšno je njihovo končno »finančno poročilo«? Kako jim je šlo?
(v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? (v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? Že skoraj teden dni spremljamo sedem dijakov in dijakinj iz Trbovelj na delovni praksi na Portugalskem. Tokrat so si privoščili enodnevni izlet v glavno mesto – Lizbono! Kaj nam priporočajo? Kakšne so cene?
Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Samo v Evropski uniji vsako leto proizvedemo kar 58 milijonov ton plastike. Zgolj 40 odstotkov se je reciklira. »To je nesprejemljivo, želimo prispevati svoj delež in rešitve,« menita dijaka Gimnazije Vič Peter in Una, ki skupaj s svojimi sošolci izdelujeta aplikacijo za pravilno ločevanje odpadne embalaže in plastenko iz enotnih materialov.
(v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! (v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! Trboveljski dijaki Barbara, Laura, Ivana, Taja, Marko, Ina in Lucija, ki so se pri rednem pouku učili vodenja osebnih financ, so ta hip že trdno na portugalskih tleh. Tri tedne bodo daleč stran od doma v mestu Braga opravljali prakso. Bo njihova žepnina sploh »zdržala«? Kakšne (finančne) načrte imajo?
(galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti (galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti V sredo je na ljubljanski ekonomski fakulteti potekalo 5. državno tekmovanje iz finančne pismenosti za osnovne, srednje poklicne šole in gimnazije. Udeležilo se ga je 63 tekmovalcev.
(mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  (mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  Mladi, že odštevate dneve do brezskrbnih poletnih počitnic? Itak, vsi jih. A naj letošnje počitnice ne bodo samo za poležavanje, pohajkovanja in igranje igric. Meseca, ki prihajata, sta priložnost za nova znanja, izkušnje in zaslužek! Zaslužite lahko tudi 10 evrov in več na uro ... Pa ne pozabite, delo se vam šteje v pokojninsko dobo. Kako se pripraviti na svoj (prvi) pogovor za delo?
(Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo (Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo Na vsake toliko časa se splača obnoviti osnove osebnih financ. Povzemamo nekaj glavnih ugotovitev, ki so jih predavatelji predali 71 mladim finančni šoli za najstnike.
 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
potrošniki   dodaj
učitelji   dodaj
finančna pismenost   dodaj
mladi in denar   dodaj
INA dodaj
 

(v živo) Mladi ne zapravljajo veliko in iščejo najugodnejše cene!

avtor 25.10.2019  12:12  Dopolnjeno: 25.10.2019 13:31
Sedem dijakov, ki so na Portugalskem na tritedenski praksi, je jesenske dneve že izkoristilo za ogled mestnega središča. Med pohajkovanjem pa so ugotovili, da so v portugalskem mestecu Braga cene nižje kot v Sloveniji!

»Že pred odhodom smo se pozanimali, da so cene nižje kot pri nas,« so nam povedale tri dijakinje: Lucija, Ina in Taja. Da bi si razlike lažje predstavljali, smo dijakinje prosili, naj izberejo nekaj izdelkov in povedo konkretne cene.

»Jabolčni zavitek iz McDonald'sa bi v Sloveniji stal evro, v Bragi smo odšteli 0,90 evra. Kava z mlekom v Bragi stane 1,20 evra, v nekaterih lokalih cel evro, kar je manj kot v Sloveniji,« so naštevala dekleta. »Pa še to. Skupaj smo za litrski sok, mafine, žvečilne gumije in zobno kremo odšteli pet evrov.« Kaj pa spominki? »Tudi to smo preverili. Ustavili smo se v trgovini s spominki, kjer so ti stali le od evra do treh evrov. Imajo pa posebnost, in sicer izdelke iz plute, ki pa niso najbolj poceni. Čevlji iz plute stanejo tudi do 75 evrov.«

Nizke cene, večja skušnjava?

Njihova koordinatorka Romana Ramšak nam je povedala, da mladi ne zapravljajo veliko in iščejo res najugodnejše cene. Dijaki svoje osebne finance vodijo z različnimi aplikacijami, kot je Toshl. »Vestni so tudi pri shranjevanju računov. Na koncu se mora vse ujemati,« je povedala Ramšakova.

Spremljajte nas! Naučimo se skupaj kaj novega in koristnega o osebnih financah!

(se nadaljuje ...)

Prejšnjič: (v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom.

0
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.