(v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica (v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica Trboveljski dijaki, ki so tri tedne preživeli na delovni praksi na Portugalskem, so pred začetkom delovne prakse dobili vsak po 100 evrov žepnine. Že takoj so začeli načrtovati, kako bodo dobljeni znesek razporedili – za hrano, pijačo, oblačila, spominke ... Kakšno je njihovo končno »finančno poročilo«? Kako jim je šlo?
(v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? (v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? Že skoraj teden dni spremljamo sedem dijakov in dijakinj iz Trbovelj na delovni praksi na Portugalskem. Tokrat so si privoščili enodnevni izlet v glavno mesto – Lizbono! Kaj nam priporočajo? Kakšne so cene?
Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Samo v Evropski uniji vsako leto proizvedemo kar 58 milijonov ton plastike. Zgolj 40 odstotkov se je reciklira. »To je nesprejemljivo, želimo prispevati svoj delež in rešitve,« menita dijaka Gimnazije Vič Peter in Una, ki skupaj s svojimi sošolci izdelujeta aplikacijo za pravilno ločevanje odpadne embalaže in plastenko iz enotnih materialov.
(v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! (v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! Trboveljski dijaki Barbara, Laura, Ivana, Taja, Marko, Ina in Lucija, ki so se pri rednem pouku učili vodenja osebnih financ, so ta hip že trdno na portugalskih tleh. Tri tedne bodo daleč stran od doma v mestu Braga opravljali prakso. Bo njihova žepnina sploh »zdržala«? Kakšne (finančne) načrte imajo?
(galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti (galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti V sredo je na ljubljanski ekonomski fakulteti potekalo 5. državno tekmovanje iz finančne pismenosti za osnovne, srednje poklicne šole in gimnazije. Udeležilo se ga je 63 tekmovalcev.
(mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  (mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  Mladi, že odštevate dneve do brezskrbnih poletnih počitnic? Itak, vsi jih. A naj letošnje počitnice ne bodo samo za poležavanje, pohajkovanja in igranje igric. Meseca, ki prihajata, sta priložnost za nova znanja, izkušnje in zaslužek! Zaslužite lahko tudi 10 evrov in več na uro ... Pa ne pozabite, delo se vam šteje v pokojninsko dobo. Kako se pripraviti na svoj (prvi) pogovor za delo?
(Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo (Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo Na vsake toliko časa se splača obnoviti osnove osebnih financ. Povzemamo nekaj glavnih ugotovitev, ki so jih predavatelji predali 71 mladim finančni šoli za najstnike.

(v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni?

avtor 30.10.2019  18:31  Dopolnjeno: 30.10.2019 18:43
Že skoraj teden dni spremljamo sedem dijakov in dijakinj iz Trbovelj na delovni praksi na Portugalskem. Tokrat so si privoščili enodnevni izlet v glavno mesto – Lizbono! Kaj nam priporočajo? Kakšne so cene?

Portugalska je že nekaj let visoko na lestvici najlepših turističnih ciljev. Izjema seveda ni niti njeno glavno mesto Lizbona, ki so jo obiskali tudi trboveljski dijaki Barbara, Laura, Ivana, Taja, Marko, Ina in Lucija. Iz Brage, kjer opravljajo delovno prakso, so skupaj s češkimi dijaki krenili na pot že ob petih zjutraj. Na poti pa so pridno beležili prav vse izdatke!

Dijakinja Barbara Blatnik nam je povedala top šest stvari, ki jih morate nujno videti, kupiti in poskusiti v Lizboni!

1. »Takoj ob prihodu se odpravite do slaščičarne Pastel de Belem, kjer že od leta 1837 pripravljajo znano portugalsko sladico pastéis de belém po receptu menihov sv. Hieronima.« Cena: kos te okusne sladice stane 1,15 evra. Zraven pa dobite še vrečko cimeta in sladkorja, ki ju potresete po sladici.

2. Obiščite samostan sv. Hieronima v slogu pozne portugalske gotike z arheološkim in pomorskim muzejem, ki je bil zgrajen v 16. stoletju.

3. Sprehodite se do trga in parka Praca do Imperio ter naprej do zemljevida sveta imenovanega Rosa dos Ventos.

4. Oglejte si veličastno skulpturo Padrao dos Descobrimentos in srednjeveško utrdbo Torre de Belem.

»Vsi ogledi lizbonskih znamenitosti nas niso nič stali, ker smo si jih ogledali samo od zunaj,« je pojasnila Barbara.

Kaj pa spominki in razglednice?

Obvezen postanek v mestu Lizbona so seveda trgovinice s spominki in razglednicami. Kakšne so cene? »Cene so bile ponekod kar visoke v primerjavi z mestom Braga, kjer bivamo, na primer v Lizboni je stal spominek v obliki magneta dva evra, v Bragi od 50 centov do evra,« je povedala dijakinja Barbara. »Cene za razglednice pa so bile razumne – 4,50 evra bi odšteli za 10 razglednic.«

(se nadaljuje …)

Spremljajte nas! Naučimo se skupaj kaj novega in koristnega o osebnih financah!

Prejšnjič:

(v živo) Mladi ne zapravljajo veliko in iščejo najugodnejše cene!

(v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom!

0
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.