(v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica (v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica Trboveljski dijaki, ki so tri tedne preživeli na delovni praksi na Portugalskem, so pred začetkom delovne prakse dobili vsak po 100 evrov žepnine. Že takoj so začeli načrtovati, kako bodo dobljeni znesek razporedili – za hrano, pijačo, oblačila, spominke ... Kakšno je njihovo končno »finančno poročilo«? Kako jim je šlo?
(v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? (v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? Že skoraj teden dni spremljamo sedem dijakov in dijakinj iz Trbovelj na delovni praksi na Portugalskem. Tokrat so si privoščili enodnevni izlet v glavno mesto – Lizbono! Kaj nam priporočajo? Kakšne so cene?
Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Samo v Evropski uniji vsako leto proizvedemo kar 58 milijonov ton plastike. Zgolj 40 odstotkov se je reciklira. »To je nesprejemljivo, želimo prispevati svoj delež in rešitve,« menita dijaka Gimnazije Vič Peter in Una, ki skupaj s svojimi sošolci izdelujeta aplikacijo za pravilno ločevanje odpadne embalaže in plastenko iz enotnih materialov.
(v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! (v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! Trboveljski dijaki Barbara, Laura, Ivana, Taja, Marko, Ina in Lucija, ki so se pri rednem pouku učili vodenja osebnih financ, so ta hip že trdno na portugalskih tleh. Tri tedne bodo daleč stran od doma v mestu Braga opravljali prakso. Bo njihova žepnina sploh »zdržala«? Kakšne (finančne) načrte imajo?
(galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti (galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti V sredo je na ljubljanski ekonomski fakulteti potekalo 5. državno tekmovanje iz finančne pismenosti za osnovne, srednje poklicne šole in gimnazije. Udeležilo se ga je 63 tekmovalcev.
(mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  (mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  Mladi, že odštevate dneve do brezskrbnih poletnih počitnic? Itak, vsi jih. A naj letošnje počitnice ne bodo samo za poležavanje, pohajkovanja in igranje igric. Meseca, ki prihajata, sta priložnost za nova znanja, izkušnje in zaslužek! Zaslužite lahko tudi 10 evrov in več na uro ... Pa ne pozabite, delo se vam šteje v pokojninsko dobo. Kako se pripraviti na svoj (prvi) pogovor za delo?
(Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo (Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo Na vsake toliko časa se splača obnoviti osnove osebnih financ. Povzemamo nekaj glavnih ugotovitev, ki so jih predavatelji predali 71 mladim finančni šoli za najstnike.
 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
tujina   dodaj
varčevanje   dodaj
denar   dodaj
mladi   dodaj
potniški prevoz   dodaj
 

(v živo) Dogodivščine na Portugalskem so neprecenljive!1

avtor 05.11.2019  17:57  Dopolnjeno: 05.11.2019 18:14
Trboveljski dijaki, ki jih spremljamo na tritedenski delovni praksi v portugalskem mestu Braga, so pogumno vzeli vajeti v svoje roke in se odpravili na izlet z avtobusom. So veliko zapravili?

V Bragi na Portugalskem je zelo znan romarski kraj, imenovan Bom Jesus do Monte. Vse navdušuje še posebej slikovito stopnišče, tudi nekatere trboveljske dijake je. Zato so se odločili, da prosti čas izkoristijo za izlet – odkrivanje mesta je neprecenljiva izkušnja. Na pot so se odpravili kar z avtobusom. Koliko jih je stal izlet?

Namesto peš z vzpenjačo

»Vozovnica za pol ure vožnje z avtobusom je v eno smer stala 1,65 evra,« so nam povedali. To pomeni, da je vsak dijak za

obe smeri porabil 3,30 evra. »Po pol ure vožnje smo prispeli v tako imenovani Pekel (tako se imenuje del pod svetiščem) in odločili smo se, da se bomo do vrha svetišča odpeljali kar z vzpenjačo.« Vsak izmed njih je za vozovnico plačal 1,50 evra. Če bi se odpravili peš, bi lahko prihranili, a štejejo tudi dogodivščine.

»Ko smo prispeli do vrha, ki so ga poimenovali Nebesa, smo si odšli ogledat notranjost svetišča – to je bilo brezplačno,« so razložili. Sprehodili so se tudi okoli jezera Lago do Bom Jesus. »Tam smo se peljali tudi s čolni, ki so bili na jezeru. Za 15-minutno vožnjo je vsak odštel 1,50 evra.« Skupno so dijaki zapravili 6,30 evra, malce bi lahko prihranili, če se ne bi odločili za vožnjo z vzpenjačo. Ostala pa je neprecenljiva dogodivščina.

(se nadaljuje …)

Spremljajte nas! Naučimo se skupaj kaj novega in koristnega o osebnih financah!

Prejšnjič:

(v živo) Mladi ne zapravljajo veliko in iščejo najugodnejše cene!

(v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom!

(v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni?

1
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.