(v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica (v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica Trboveljski dijaki, ki so tri tedne preživeli na delovni praksi na Portugalskem, so pred začetkom delovne prakse dobili vsak po 100 evrov žepnine. Že takoj so začeli načrtovati, kako bodo dobljeni znesek razporedili – za hrano, pijačo, oblačila, spominke ... Kakšno je njihovo končno »finančno poročilo«? Kako jim je šlo?
(v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? (v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni? Že skoraj teden dni spremljamo sedem dijakov in dijakinj iz Trbovelj na delovni praksi na Portugalskem. Tokrat so si privoščili enodnevni izlet v glavno mesto – Lizbono! Kaj nam priporočajo? Kakšne so cene?
Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Mladi v tonah plastike vidijo podjetniški potencial! Samo v Evropski uniji vsako leto proizvedemo kar 58 milijonov ton plastike. Zgolj 40 odstotkov se je reciklira. »To je nesprejemljivo, želimo prispevati svoj delež in rešitve,« menita dijaka Gimnazije Vič Peter in Una, ki skupaj s svojimi sošolci izdelujeta aplikacijo za pravilno ločevanje odpadne embalaže in plastenko iz enotnih materialov.
(v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! (v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom! Trboveljski dijaki Barbara, Laura, Ivana, Taja, Marko, Ina in Lucija, ki so se pri rednem pouku učili vodenja osebnih financ, so ta hip že trdno na portugalskih tleh. Tri tedne bodo daleč stran od doma v mestu Braga opravljali prakso. Bo njihova žepnina sploh »zdržala«? Kakšne (finančne) načrte imajo?
(galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti (galerija) Žiga, Peter in Matej so novi državni prvaki iz finančne pismenosti V sredo je na ljubljanski ekonomski fakulteti potekalo 5. državno tekmovanje iz finančne pismenosti za osnovne, srednje poklicne šole in gimnazije. Udeležilo se ga je 63 tekmovalcev.
(mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  (mladi in denar) Med počitnicami do evrov in pokojninske dobe  Mladi, že odštevate dneve do brezskrbnih poletnih počitnic? Itak, vsi jih. A naj letošnje počitnice ne bodo samo za poležavanje, pohajkovanja in igranje igric. Meseca, ki prihajata, sta priložnost za nova znanja, izkušnje in zaslužek! Zaslužite lahko tudi 10 evrov in več na uro ... Pa ne pozabite, delo se vam šteje v pokojninsko dobo. Kako se pripraviti na svoj (prvi) pogovor za delo?
(Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo (Finančna šola za najstnike) 6 večnih nasvetov, da bodo finance pod kontrolo Na vsake toliko časa se splača obnoviti osnove osebnih financ. Povzemamo nekaj glavnih ugotovitev, ki so jih predavatelji predali 71 mladim finančni šoli za najstnike.
 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
tujina   dodaj
potrošniki   dodaj
mladi   dodaj
mladi in denar   dodaj
INA dodaj
 

(v živo) 21 dni preživeti s 100 evri ni mala malica

avtor 14.11.2019  16:40  Dopolnjeno: 14.11.2019 17:00
Trboveljski dijaki, ki so tri tedne preživeli na delovni praksi na Portugalskem, so pred začetkom delovne prakse dobili vsak po 100 evrov žepnine. Že takoj so začeli načrtovati, kako bodo dobljeni znesek razporedili – za hrano, pijačo, oblačila, spominke ... Kakšno je njihovo končno »finančno poročilo«? Kako jim je šlo?

Barbara, Laura, Ivana, Taja, Marko, Ina in Lucija, ki so se pri rednem pouku učili vodenja osebnih financ, so tri tedne preživeli na Portugalskem, natančneje v mestu Braga. Prišel je čas za vrnitev domov in seveda »finančni pregled«. Trboveljski dijaki so namreč od NLB prejeli vsak po 100 evrov žepnine, zato smo njihovo koordinatorko Polono Arbajter Očko povprašali, kako jim je šlo. »Opažam, da so naši dijaki varčni in da znajo gospodariti s svojo prejeto žepnino. Preden se odpravijo v trgovino po najosnovnejših nakupih (voda, sadje …) se med sabo posvetujejo in kupijo stvari, ki jih vsi potrebujejo, torej kot bodoči podjetniki sklepajo med sabo kompromise, kar je pohvalno,« je povedala Arbajter Očkova.

Dodala je tudi, da so dijaki za pranje in sušenje perila so izbrali skupni dan (nedeljo) in tako razdelili strošek med vse vključene. »Res pa je tudi, da se je treba malo pocrkljati in si privoščiti kakšno palačinko ali napitek, kar je ob delitvi stroška za pranje in ob ostalih delitvah izvedljivo in upravičeno.«

Koordinatorka Polona Arbajter Očko je opazila tudi, da skrbno hranijo tudi račune, da ne bi prišlo napak do v osebni kalkulaciji. »Ko smo se dijaki odpravljali po nakupih smo seveda dobili račun, če pa ga prodajalci niso izročili pa smo zanj zahtevali,« sta povedali dijakinji Barbara in Laura. »Resnično so skrbni in gospodarni, saj 21 dni preživeti z 100 evri ni mala malica, saj vemo da so sladke skušnjave (sploh palačinke od 3 evre naprej) in mamljive izložbe z namenom trženja (zapravljanja) prav na vsakem koraku,« je pohvalila trboveljske dijake koordinatorka.

Cene niso bile tako nizke!

Kaj pa cene? So res tako nizke v primerjavi s slovenskimi, kot so menili na začetku? »Na začetku sem si zadala cilj, kako

bom razpolagala z žepnino, vendar se temu nisem ravno prilagajala, saj sem osebno mislila da bo tukaj vse ceneje. A ni bilo tako poceni, kot so nam rekli,« je povedala ena izmed dijakinj. »Cene pijač, kot je kava nihajo od evra do dveh, čaj stane 0,80 evra in ledeni čaj v določenih lokalih 1,20 evra. Sadje in zelenjava sta kar dragi, zato priporočamo, da izkoristite sadje, ki je na razpolago pri zajtrku,« so še povedali dijaki. Dijaki so na popotovanju spoznali in videli marsikaj. Opazili pa so tudi, da se na portugalskih računih razlikuje od slovenskih tudi davek na dodano vrednost (DDV). Povedali so, da standardna stopnja DDVja na Portugalskem znaša 23 odstotkov, z znižano stopnjo 6 odstotkov in vmesno stopnjo 13 odstotkov. »Na primer v trgovini sem kupila sodo bikarbono, na katero je bil DDV 6 odstotkov, na 1,5 litra vode je bil DDV 13 odsoten, na razkužilo za roke pa 23 odstoten. Na gel za tuširanje in kosmiče je bil DDV 23 odstoten, na mleko pa 6 odstoten,« je poročala dijakinja.

Preberite vse dogodivščine dijakov na Portugalskem.

(v živo) Mladi ne zapravljajo veliko in iščejo najugodnejše cene!

(v živo) Sedem dijakov na Portugalskem pred finančnim izzivom!

(v živo) TOP 6: Kaj videti, kupiti in poskusiti v Lizboni?

(v živo) Dogodivščine na Portugalskem do neprecenljive!

(v živo) Laura in Barbara na Portugalskem delata v oglaševalski agenciji!

(v živo) Dijaki na Portugalskem zavihali rokave v računovodstvu in iskali ugodna potovanja

0
Komentiraj

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.